Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bíróság szerint jogsértően hozták létre a KESMA-t

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Szabad Pécs nevű független pécsi hírportál a TASZ-szal közösen megtámadta a 476 kormánypárti médiumot tömörítő KESMA-t, azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt.

A  TASZ most arról számolt be, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint a Gazdasági Versenyhivatal jogsértően engedte meg KESMA létrejöttét, így megsemmisítette azt a hatósági bizonyítványt, amely jóváhagyta, hogy az alapítvány megkapja a kormányközeli üzletemeberek által felajánlott médiumokat.

A TASZ hangsúlyozza, ez azt jelenti, így most hiányzik az összevonás egyik jogi feltétele, ezért a GVH-nak le kell folytatnia az összefonódás bejelentésével kapcsolatos eljárást, ki kell alakítania a jogi álláspontját, és az annak megfelelő formában és tartalommal, kellő indokolással ellátva kell lezárnia a vizsgálatot.

A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis az alapítvány létrejötte előtt semmi ilyesmit nem tett meg, csak simán engedélyezte a KESMA médiumokban való tulajdonszerzését, miután Orbán Viktor egy rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az üzletet – ami ugyebár kizárja a versenyjogi vizsgálatot.

A hivatal akkor a saját hatáskörének hiányára hivatkozva lezárta az eljárást, és igazolta, hogy nem áll fenn olyan körülmény, ami miatt vizsgálatot kellene lefolytatni az összefonódás előtt. Csakhogy mivel a nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánító kormányrendeletre nem hivatkozott, A Fővárosi Törvényszék szerint jogsértően járt el akkor, amikor nem folytatta le ezeket a vizsgálatokat.

A Szabad Pécs és a TASZ azért kérte, hogy semmisítsék meg a GVH döntését és vizsgálják felül a KESMA-t, mert ez a fajta példátlan koncentráció torzítja a sajtópiacot, aláássa a média sokszínűségét és veszélyezteti a tisztességes gazdasági versenyt.

A hírportál és a szervezet azt is kéri, a Fővárosi Törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert az összefonódást lehetővé tevő kormányrendelet, és az azt megalapozó törvény is ellentétes az Alaptörvénnyel – a nemzetstratégiai minősítés ugyanis lehetővé teszi a kormány számára, hogy bármilyen üzleti tranzakciót felmentsen a versenyjogi vizsgálat alól. Ebben a rendeletben egyértelműen visszaéltek ezzel a törvénnyel.

A TASZ közleményében megjegyezi, az a hatósági bizonyítvány, amit most megsemmisítettek, az egyik jogi feltétele annak is, hogy a KESMA tulajdonszerzését a cégbíróságon bejegyezhessék. Szükség volt a bizonyítványra akkor is, amikor a KESMA 2019 szeptemberében jelentős összevonást hajtott végre – 11 cégét olvasztotta be a szintén tulajdonában lévő Mediaworks Zrt-be. A dokumentum bíróság általi megsemmisítése azt jelenti, hogy ezen ügyletek jogszerűsége is kérdéses.

„Tudatjuk a cégbírósággal a Fővárosi Törvényszék döntését, amelynek értelmében az újabb összeolvadások és beolvadások jogi feltétele hiányozhat. Emellett figyeljük a GVH döntéseit, és ha az új eljárásban jogsértő döntést hoz a hivatal, azt ismét megtámadjuk. Továbbra is fenntartjuk, hogy a KESMA-birodalom létrejöttét megengedő kormányrendelet sérti az Alaptörvényt” – mondta Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogi programvezetője.

Frissítés (13.35): Reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ, szerintük a kormány KESMA-val kapcsolatos döntését a bíróság megállapítása nem kifogásolja, a bíróság csak a formai hibát állapította meg. Azt írták, a GVH már orvosolta ezt a formai hibát, és új határozatot hozott. Ők innentől jogilag rendezettnek tekintik az ügyet.

Frissítés (13.15): Reagált a Gazdasági Versenyhivatal a HVG-nek az üggyel kapcsolatban. Közleményükben azt írták, a Fővárosi Törvényszék ítélete megerősítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak nem volt hatásköre a KESMA fúzió versenyjogi szempontú vizsgálatára. Az eljárási hiba vádjára nem reagáltak, illetve egyelőre arra sem válaszoltak, elismerik-e a hibázást, kinek a felelőssége volt az eljárási hiba és hogy egyáltalán hogy fordulhatott elő ilyesmi.

Címlapkép: Dominique Hommel/MTI