Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem mehettek be a mentők a faluba, meghalt egy férfi Csenyétén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy ember meghalt miután a mentő nem ment ki a házhoz, hanem a falu határában várt a rendőrökre. Az ország legszegényebb falujába riasztották a mentőket, miután egy férfi fürdés után rosszul lett és összeesett. A település polgármestere Facebookon, videóban számolt be az esetről. Ebben elmondta, hogy a mentősök nem hibásak az esetért, ők felsőbb parancsot követve nem mentek be a faluba.

Egy későbbi videóban elmondta, este hét után kapott egy hívást arról, hogy egy csenyétei lakos rosszul lett, nincs pulzusa. Ekkor autóba ült, és hívta a mentőket, akiket a falu határában talált. A kiérkező mentősök elmondták neki, hogy nem mehetnek be addig a faluba életet menteni, amíg nem érkezik ki a segítségükre rendőr. A polgármester ekkor saját autójával ment el a házhoz, ahol a hozzátartozói próbálták újraéleszteni az eszméletlen férfit. Kiss István saját autójával vitte a falu határába a férfit, ahol a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A polgármester elmondta azt is, nem ez az első eset a faluban, egy évvel ezelőtt egy 5 éves kisfiú hasonló körülmények közt halt meg.

A halál oka a mentősök előzetes véleménye szerint tüdőembólia lehetett. A polgármester feljelentést tett az ügyben. A mentőszolgálat a 444 megkeresésére a következő választ adta:

A jelzett esetben a mentőhíváskor egy élettelenül fekvő férfiről tettek bejelentést, ezért két mentőegységet is riasztottunk, valamint a protokollnak megfelelően telefonon keresztül segítettük az ott tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében. A mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte (az elhangzottakat hangfelvétel dokumentálja), ezért a helyszínre küldött bajtársainknak a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértünk. A házból kihozott beteg újraélesztését a mentők is folytatták, de a beteg életét sajnos nem lehetett megmenteni, a halál okát szakértői vizsgálat fogja tisztázni. A veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítjuk. A hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítjuk, a mentők fontos alapértéke az egyenlőség, az a hivatásunk, hogy a lehető legjobb ellátást minden rászoruló számára egyformán biztosítsuk.

Csenyéte az ország egyik legszegényebb települése, itt egyedüliként 40 százalék felett van a munkanélküliség. A falunak háziorvosa sincsen, a 36 kilométerre lévő Alsóvadászról jár át egy orvos rendelni, heti két alkalommal.

(444)