Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország 600 millió eurós hitelkeretet ad Szaúd-Arábiának, a világ egyik leggazdagabb országának

Ez a cikk több mint 4 éves.

Helyreigazítás (02.03.): A cikk címében helytelenül szerepel, hogy Magyarország hitelkeretet „ad Szaúd-Arábiának”, valójában a kizárólagos állami tulajdonban lévő Eximbanknál nyitott hitelkeretet – ahogy az a cikk szövegében is szerepel – a szaúdi-magyar gazdasági együttműködés ösztönzésére a két ország egymással kereskedő cégei vehetik igénybe.

Pénteken fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ádil bin Ahmed al-Dzsubeirt, Szaúd-Arábia külügyi államtitkárát. Tárgyalásaikon a migráció és terrorizmus megfékezéséről és gazdasági együttműködésekről is megállapodtak – az eseményt követő sajtótájékoztatón Szijjártó bejelentette, hogy a magyar-szaúdi gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón elmondta:

„azonosították azokat a pontokat, amelyekben Magyarország és Szaúd-Arábia hasonló álláspontot képvisel. Ilyen a migráció és a terrorellenes küzdelem.”

Szijjártó a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez humanitárius akciókra van szükség, „fontos, hogy a segítséget oda vigyék, ahol a baj van”, így a két ország között párbeszéd indult a humanitárius támogatások ügyében is. Ezekben Magyarország a Hungary Helps programmal vesz részt, a HH a későbbiekben néhány közös akciót is indíthat a szaúdi szervezetekkel.

A terrorellenes küzdelemben való együttműködést különös megvilágításba helyezi, hogy kereken mához képest egy évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Szaúd-Arábia is felkerülhet a terrorizmust támogató országok európai uniós listájára a Hasogdzsi-gyilkosság és pénzmosási ügyek miatt.

Szijjártó a sajtótájékoztatón továbbá arról is beszélt, hogy szükséges a szaúdi vízügyi infrastruktúrát is fejleszteni az országra leselkedő vízhiány mint speciális kihívás miatt. Ez szerinte komoly lehetőségeket jelent a magyar technológiák és mérnöki tudás számára is, a többek közt ezt is érintő „gazdasági együttműködés ösztönzésére” 600 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál.

Ádil bin Ahmed al-Dzsubeir elmondta, hogy a két ország kölcsönösen előnyös együttműködést építhet ki a tudomány és az oktatás területén, valamint a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésén felül közösen léphetnek fel például nemzetközi szervezetekben is.

Idén huszonöt éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással Szaúd-Arábia és Magyarország, azonban a szaúdi-magyar kapcsolatok leginkább 2010 óta erősödtek fel. Akkor a kormányváltás után szinte azonnal Szaúd-Arábiába érkezett egy magyar delegáció és keretegyezményt adtak ki a gazdasági együttműködésekről. Orbán Viktor 2011-ben háromnapos látogatáson járt az országban, az ottani megbeszéléseket követően pedig azt nyilatkozta, hogy „szép jövő előtt áll” a magyar-szaúdi együttműködés. 2014-ben aztán Szijjártó kitüntette a szaúdi nagykövetet, illetve még szorosabbra fűzték az együttműködést a két ország között, aztán tavaly például a magyar adózási rendszer iránt érdeklődtek a szaúdiak.

Röviden Jeff Bezos Amazon-alapító telefonjának meghekkelése is felmerült a sajtótájékoztatón, azonban a szaúdi külügyi államtitkár szerint „alaptalanok és nevetségesek” azok a hírek, amelyek szerint a szaúd-arábiai trónörököshöz köthető Bezos telefonjának feltörése.

via MTI, Reuters, Portfolio
Címlapkép: MTI/Kovács Attila