Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott dokumentumok tárják fel a szaúdi rezsim embertelen kínzásait

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután tavaly októberben különös kegyetlenséggel megkínozták, meggyilkolták, majd feldarabolták a szaúdi származású, az Egyesült Államokban élő újságírót, Dzsamal Hasogdzsit, Szaúd-Arábia koronahercege (és a hatalom tényleges birtokosa),  Mohamed bin Szalman és a közvetlenül alá tartozó „különleges egységek” egyre több valószínű, súlyos emberi jogsértésére derül fény, ahogy arról a Mércén is írtunk.

New York Times nemrégiben megjelent, amerikai hírszerzési és szaúdi kormányzati forrásokra hivatkozó cikke azt is feltárta, hogy a koronaherceg ellenőrzése alá tartozó egység több tucatnyi disszidens, értelmiségi, vallási vezető és emberi jogi aktivista, köztük számos nő elrablását és megkínzását hajtotta végre az elmúlt két évben.

A brit Guardian napilap birtokába jutott belső, a hatalmat formálisan birtokló Szalman király számára készített orvosi jelentések egészen részletes betekintést engednek több olyan politikai fogoly fogságának körülményeire, akiket a koronaherceg parancsára tartóztattak le.

A jelentés beszámol a foglyok fizikai állapotáról, és javaslatokat fogalmaz meg a további egészségügyi ellátásukra vonatkozóan. A dokumentumban szereplő adatok alapján az eddigi aggodalmak a súlyos kínzásokról megalapozottnak bizonyulhatnak.

A jelentés kivonatolt részletei:

  • „A páciens súlyos fogyással és folyamatos vérhányással küzd. Több seb és véraláfutás figyelhető meg testének több felületén”
  • „Több látható sérülés tapasztalható a mellkason és a deréktájon”
  • „A pácienst ki kell venni a magánzárkából, és szakklinikára kell szállítani azonnali orvosi kezelésre, és további vizsgálatok elvégzésére.”
  • „A páciensnek járási nehézségei vannak, amelyek a lábán jól látható zúzódásoknak köszönhetőek. Az alkaron és a deréktájon is megfigyelhető több sérülés. Alultápláltság és nyilvánvaló kiszáradás jelei a bőrön.”
  • „A páciens több látható zúzódás van a testén, különösképp a háton, a hason és a combokon. Úgy tűnik ezen felül, hogy a beteg alultáplált, arca sápadt, és általános gyengeség jeleit mutatja.”
  • „A páciens nem tud mozogni egyáltalán a mindkét lábán található sérülések, valamint a súlyos legyengültség miatt, amit étel- és folyadékhiány okozott”
  • „A páciensnek súlyos gyulladások figyelhetők meg szerte a testén. Korábbi sebei nem gyógyultak az orvosi elhanyagolás miatt.”
  • „A páciens járási nehézségekkel küzd súlyos alultápláltság és folyadékhiány miatt. Több zúzódás, sérülés és fekély látható a testfelületén.”

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberi jogvédő szervezet nyilatkozatában felszólította Szaúd-Arábiát, hogy „azonnali hatállyal engedjék szabadon az összes emberi jogi aktivistát és békés disszidenst, és hívjanak be nemzetközi megfigyelőket a foglyokkal való bánásmód alapos és átlátható feltárására.”

Forrás: The Guardian