Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bagdad egyik felén a kormány ellen, másik felén a kormány mellett tüntetnek több tízezren

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Amerikai Egyesült Államok iraki katonai jelenléte ellen tüntettek Bagdadban pénteken. A közel-keleti ország január 5-én hozott határozatot arról, hogy felszólítja a jelenleg az országban 5000 katonát állomásoztató amerikai és más külföldi csapatokat, hogy hagyják el Irak területét. Ez azóta nem történt meg, így ez a mostani tüntetés a résztvevők szerint is egy kiállás az iraki kormány határozata mellett.

Ezzel egyidőben viszont ugyancsak Bagdadban hónapok óta zajlik az immáron „októberi forradalom”-nak elnevezett tüntetéssorozat, aminél a tüntetők eddig főként a jelenleg hatalmon lévő iraki kormány távozását és új, ügyvivő kormány kinevezését követelték. Őket a helyi biztonsági erők sem kímélik: hat tüntető haláláról számoltunk be kedden, ezzel az október óta tartó megmozdulások 470 körüli halottnál tartanak.

Pénteken a kormányellenes erők felszámolása érdekében az iraki hatóságok le is rohanták a tüntetők néhány bázisát, majd fokozatosan a fő bázisuk, a Tahrir tér felé haladtak. A Reuters információi szerint a művelet során éles lőszereket és könnygázt is bevetettek az ellenállókkal szemben, valamint  sátraikat is felgyújtották. Nemcsak az iraki fővárosban történt ez, hanem például Bászra kikötővárosban is felszámolták a tüntetők egy jelentősebb táborát, valamint letartóztattak tizenhat ülősztrájkolót is.

A tüntetők attól tartanak, hogy amennyiben elvesztik a kulcsfontosságú Tahrír teret, azzal a hónapok óta tartó ellenállásuk is felszámolódik.

A helyzet azután fordult számukra sokkal kevésbé kedvezővé, hogy a nagy véleményformáló, Muktada asz-Szadr amerikaellenes siíta pap bejelentette, hogy többé nem támogatja a kormányellenes megmozdulásokat. Asz-Szadr támogatásának elvesztése súlyos csapást jelent a nyomornegyedekből származó tüntetők tízezreinek számára, akik eddig asz-Szadrt egyfajta vezetőnek tekintették, azonban a pap éppen tőlük teljesen elhatárolódva szervezte meg saját amerikaellenes tüntetését péntekre.

Szóval akkor most kik is tüntettek negyedmillióan pénteken?

A kormány melletti tüntetéssorozat azután kezdődött három héttel, hogy ugyancsak Bagdadban ölték meg Kászim Szulejmánit, az iráni Köztársasági Gárda elit egységének, az al-Kudsz Brigádnak a parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandíszt, a Népi Mozgósító Erők nevű, iráni támogatást élvező iraki milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét. Ennek a mozgolódásnak adott új erőt Muktada asz-Szadr támogatása, és az, hogy a most pénteki tüntetésen kifejezetten az amerikai katonák távozása mellett álltak ki. Több tízezren vonultak az utcákon, és sok tüntetőnél ugyanolyan, angol felirattal ellátott táblák voltak, például a következő feliratokkal:

„Az amerikai katonák családainak: ragaszkodjatok fiaitok országunkból való kivonásához, vagy készítsétek elő koporsóikat.”

„Amerika, te ördög, nem kegyelmeztek.”

„Nincs szükség külföldi csapatokra Irakban, Irak legyen az irakiaké” – mondta Hoda Hasimi, az iraki kereskedelmi minisztérium alkalmazottja.

A demonstráció különösen jól szervezett volt: a résztvevőket a szervezők buszokkal utaztatták, valamint táblákat, zászlókat és alkalmanként ételt is szerveztek nekik a tüntetés idejére. A résztvevők jelentős része siíta muszlim, a populista amerikaellenes vallási vezető, Muktada asz-Szadr követői. Közülük sokan fehér köpenyt és sálakat viseltek, ezzel jelezvén, hogy az ügyért akár meghalni is hajlandóak.

via The New York Times, Reuters