Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A barcelonai polgármester és a Pikó-kampány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az, hogy 2015-ben a spanyol lakáshiteles mozgalom kulcsfiguráját, Ada Colaut választják Barcelona polgármesterévé, éppen olyan valószínűtlennek tűnt, mint hogy 2019 októberében Pikó András győzhet Sára Botond ellen. Colaut azóta újraválasztották, a ’15-ös kampányról pedig film is készült. A népszerű dokumentumfilmet január 28-án, kedden, a Pikó Andrást támogató civilekkel közösen lehet megnézni, akik a filmet követően kampányértékelést tartanak.

2019 augusztusában a C8 – Civilek Józsefvárosért által szervezett városi séta résztvevői (fotó: Pikó András facebook-oldala)

Ritkán van lehetőség ünnepelni civil sikereket, de most duplán is megtehetjük, hiszen 2020. január 28-án a Friedrich Ebert Stiftung, a Közélet Iskolája és a C8 – Civilek Józsefvárosért közös szervezésében ismét meg lehet nézni az Adát polgármesternek! című dokumentumfilmet. Az eseményt nem csak az teszi különlegessé, hogy Ada Colaut közben már másodszorra is megválasztották Barcelona polgármesterének, hanem hogy a filmvetítés után a C8 – Civilek Józsefvárosért tagjai fognak beszélni saját választási kampányukról, amely végül szintén győzelemmel végződött és ma már Józsefváros polgármesterét Pikó Andrásnak hívják.

Az esemény helyszíne a Premier Kult Café (Budapest, Üllői t 2-4.), a filmvetítés január 28-án, kedden 17 órakor kezdődik, a kampányértékelő beszélgetés 19 és 21 óra közt esedékes.

Az Adát polgármesternek! hátterét a 2011-ben indult és utólag Indignados-nak elnevezett eseménysorozat adja, amikor Spanyolország-szerte az állampolgárok tömegesen foglaltak el köztereket, hogy a szociális és gazdasági megszorítások ellen tiltakozzanak. Ada Colau az ebből a mozgalomból kinőtt jelzáloghitelesek érdekvédelmével foglakozó PAH (Plataforma de Afectados por la Hipoteca, Lakáshitelesek Mozgalma) aktivistája és szóvivője volt, amely tárgyalásokkal és radikális akciókkal igyekezett megakadályozni a kilakoltatásokat – rendszerint sikeresen. Az Ada polgármestersége mögött álló Barcelona en Comú nevű koalíció nem tekinti magát pártnak, hanem egy olyan politikai platformnak, amely különböző területeken aktív állampolgárokat és pártokat fog össze közösen lefektetett célok és értékek mentén. Ezek közül a legfontosabbak a társadalmi igazságosság, a részvételi demokrácia, az egyenlőség, az ökológiai fenntarthatóság és a városhoz való jog.

2015-ben Ada Colau polgármesterré válása éppen olyan valószínűtlennek tűnt, mint hogy 2019 októberében Pikó András győzhet Sára Botond (vagyis valójában Kocsis Máté) ellen. Hogy Adának hogyan sikerült mégis, a filmből kiderül, a C8 aktivistái pedig a józsefvárosi tapasztalatokról számolnak be. Összesen tizenkét C8 aktivista fogja 3-3 percben bemutatni a Pikót Polgármesternek! kampány előzményeit és a kampány fő elemeit. Lesz szó a helyi beágyazottságról, a polgármesterjelölt kiválasztásáról és szerepéről, a politikai pártokkal való együttműködésről, a szervezeti és politikai stratégiáról, a kampány felépítéséről és irányításáról, az I <3 nyolc kampányról, az önkéntesek szerepéről, a csaknem féléves mozgósításról, amely a választás napján érte el a csúcsot, a szavazatvásárlás elleni akciókról és a nők szerepéről is. De nemcsak ünneplésre lesz lehetőség, hanem tanulásra is: szó lesz ugyanis a kampány során felmerült dilemmákról és az elkövetett hibáinkról, gyengeségeinkről is. Kérdezni, vitatkozni, kritizálni lehet!

Pikó András polgármesterégének a valódi sikerét persze majd az utókor fogja tudni igazán megállapítani – amikor már lehet látni, hogy sikerült-e valódi és kézzelfogható változásokat elérni a józsefvárosi lakók és a város életében. De addig is, ezek a példák nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy eloszlassuk azokat a tévhiteket, amiket magunkról szeretünk dédelgetni: hogy a „civilek” félnek a politikától és még jobban a pártoktól, hogy csodák csak Nyugat-Európában történnek, hogy a választások útján történő változás már lehetetlen és hogy a Fidesz megtörhetetlen volna.