Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: az előző városvezetés miatt büntették 115 millióra a BKV-t

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága együttesen 115 millió forintos bírságot szabott ki a Budapesti Közlekedési Zrt.-re (BKV) és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-re (BKK) a fővárosi közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt – írja az MTI.

Mint azt Karácsony Gergely főpolgármester mai Facebook-posztjában írja,

az előző városvezetés utasítására nem sokkal a tavaly októberi önkormányzati választás előtt a BKV közbeszerzést írt ki a vállalat reklámfelületeinek hasznosítására (pl. megállókban, közlekedési eszközökön), kivéve ezzel a döntési lehetőséget a következő városvezetés és a közgyűlés kezéből arra az esetre, ha Budapest lakói nem a Fidesznek szavaznak bizalmat.

A nettó 5,7 milliárd forint értékű közbeszerzést a BKK és a BKV indította 2016-ban, a szerződés időtartama 48 hónap lett volna. Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés azonban tavaly novemberben úgy döntött, hogy a Főváros kizárólagos tulajdonában álló cégek ne kössenek egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosításával kapcsolatos szerződéseket, így a BKV reklámfelületeire kiírt tendert is  eredménytelennek nyilvánították.

„Tudom, ez sérti egyes gazdasági és politikai körök érdekeit, szolgálja viszont a budapestiekét, és én ez utóbbihoz ragaszkodom.”

– írja Karácsony a döntéssel kapcsolatban.

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint viszont ennél többről van szó: a szerdán közzétett határozata szerint súlyos jogsértés történt, az eredménytelenül zárult eljárást a közbeszerzési törvénybe ütköző módon folytatták le.

Karácsony szerint a BKV-ra, illetve a BKK-ra kiszabott 115 millió forintos bírság feltűnően és szokatlanul magas, de nem hagyják annyiban a dolgot:

„A döntést a cég megtámadja a bíróságon, képviseljük az igazunkat. Mi pedig tovább dolgozunk azon, hogy gazdasági érdekkörök helyzetbehozása helyett a város és cégeinek értékes felületeivel az eddigieknél átláthatóbban, tisztességesebben, felelősebben, a köz érdekeit jobban szolgálva bánjunk”

– írja a főpolgármester.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás