Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Július 4-én lesz a 25. Budapest Pride Felvonulás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Idén is megrendezésre kerül a magyarországi szexuális kisebbségek jogaiért kiálló Budapest Pride Fesztivál, ami idén immár negyedszázados lett. A huszonöt éve életre kelt hazai mozgalmi rendezvénysorozat 2020-as szlogenje a

„Vedd vissza a jövőd!”

– lesz, utalva arra, hogy a fesztivál tematikája a „közös jövőtervezés és az egymást összekötő hidak építése” körül fog forogni.

A szervezők szerint a magát mára Magyarország legnagyobb civil fesztiváljává kinövő, és idén már a jelek szerint a lakhatási válságot és a klímaváltozást is tematizáló rendezvénysorozat programjai 2020 nyarán ezekre a kérdésekre fogják keresni a választ:

  • Milyen válaszokat adhatunk a mindennapjainkat átszövő apátiára, a klímakrízist övező növekvő félelemre, a lakhatási válságot és a mindennapi megélhetést övező nehézségekre és szorongásra?

  • Milyen válaszaink vannak a demokrácia válságára, amikor sorozatosan születnek narratívák és döntések az érintettek bevonása nélkül?

  • Milyen utakon tudunk elindulni egy részvételt és reprezentációt jobban biztosító demokrácia felé?

  • Hogyan tudunk hidakat képezni a társadalomban egyre növekvő árkok fölé?

Az egy hónapos fesztivált ebben az évben is egy több ezer fősre tervezett Pride-felvonulás zárja majd július 4-én a tervek szerint, amelyről a szervezők azt ígérik., hogy „a szabadság és az egyenlőség jegyében borítja majd szivárványba Budapest utcáit”, és amelyhez tavaly óta már bármelyik ponton be lehet csatlakozni, miután a a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány a TASZ segítségével bírósághoz fordult, hogy megszüntesse a menetet kordonok közé szorító rendőrségi gyakorlatot.

A tavalyi Pride felvonuláson képviseltette magát sok civil szervezet és a fesztivál céljaival szimpatizáló cég mellett először a Pink Bloc (a Rhythms of Resistance Budapest, a Hallgatói Szakszervezet és a Szabad Egyetem szervezésében) nevű csoportosulás is, ami  külön blokkban vonult fel, hogy elutasítsa az ún. „pinkwashingot”, azaz a nagy cégek és általában a kapitalizmus szokását, hogy saját káros tevékenységüket LMBTQ-barát kommunikációval fedjék el.

A rendezvényt baloldali alapon a Mércén Szijártó Imre elemezte tavaly, cikkében többek közt így fogalmazott:

„Magyarország valóban jobb hely lenne, ha a MOL vagy az OTP vezérigazgatója a leszbikus roma nők közül is kikerülhetne. De a hierarchia és a kizsákmányolás ténye nem változik meg addig, amíg ezen intézmények nem képezik a köz demokratikusan igazgatott tulajdonát.”

A Mérce élő közvetítését (benne képválogatásunkat és cikkeinket) a tavalyi 10-15 ezres felvonulásról itt nézhetitek meg.

Címlapkép: Mérce