Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Béremelés és cafeteria: teljesítik a közszolgák sztrájkköveteléseinek egy részét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sikeres az MKKSZ 2019-es sztrájkköveteléseinek egyike: béremelést kapnak a kormányhivatalok dolgozói, illetve ismét bevezetik a cafeteria-rendszert.

Az MTI-nek eljuttatott információk alapján a kormány 32 milliárd forintból emeli a területi közigazgatásban dolgozók bérét idén. A megemelt fizetést áprilistól, 2020. január 1-ig visszamenőleg kapják majd meg fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok ügyintézői és tisztviselői.

A fizetésemelés során a kormány figyelembeveszi a regionális munkaerőpiaci hatásokat, így a 19 megyei és a fővárosi kormányhivatalban dolgozó kormánytisztviselők illetményét a szellemi foglalkozásúak adott megyére jellemző átlagkeresetéhez igazítják. A Központi Statisztikai Hivatal területi adatai alapján differenciált béremelést az indokolja, hogy az egyes megyékben és a fővárosban kiélezettebb a munkaerőpiaci helyzet, így ezekben a régiókban nagyobb arányú emeléssel biztosítható a versenyképes kormányhivatali fizetés.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a béremelés mellett ismét bevezetésre kerül a cafeteria rendszer is,

a magyar emberek mindennapjait érintő hatósági feladatok zömét ellátó járási- és kormányhivatalokban dolgozók munkájának további megbecsülését szem előtt tartva.

A szakszervezet követelései a következőek:

  1. Azonnali béremelést!
  2. Az elvett 5 nap szabadság visszaadását!
  3. Kevesebb túlórát, de azokat fizessék ki!
  4. A rugalmas munkaidő visszaállítását!
  5. Az ebédszünet legyen újra a munkaidő része!
  6. A munkaévek és a tapasztalat elismerését!
  7. A szakszervezeti jogok visszaadását!
  8. Korkedvezményes nyugdíjat!
  9. Ne vegyék el a munkát vállaló szakemberek nyugdíját!
  10. Szűnjön meg a munkáltatói önkény!
  11. Július 1. legyen újra a közigazgatás napja!
  12. A Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal felállítását!

Ahogyan a Mérce is beszámolt róla októberben: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hivatalba lépése után nem sokkal arra tett ígéretet a szakszervezetnek, hogy javítja a fővárosi közszférában dolgozók munkakörülményeit.

A közszféra dolgozói jó ideje próbálnak valamilyen bérrendezést kikényszeríteni a kormányzattól, a túlterheltség és az alacsony bérek jelentős lemorzsolódáshoz, és így a terhek további növekedéséhez vezet. Az MKKSZ tavaly márciusban sztrájkot is tartott, az akkori eseményekről videóriportban számoltunk be:

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán