Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feljelentést tett Orbán Gyöngyöspatával kapcsolatos kijelentései miatt Horváth Aladár a Legfőbb Ügyészségen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Becsületsértés és hivatali visszaélés miatt tett büntetőfeljelentést a Legfőbb Ügyészségen ma Horváth Aladár a Roma Parlament elnöke Orbán Viktornak a kártérítést kapó gyöngyöspatai romákkal kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Horváth szerint az általuk benyújtott dokumentumok alapján Orbánnal szemben szerintük azért állhat meg a büntetőfeljelentés, mert neki, miniszterelnökként különösen „vigyáznia kell arra, hogyan beszél emberekről és tágabban, egy közösség tagjairól, ugyanis „az olyan szenvedélyeket szabadíthat fel egy társadalomban, amelynek véres következményei lehetnek.”

Horváth arra utalt, hogy január 9-én a miniszterelnök év eleji sajtótájékoztatóján a megítélt kártérítésről úgy vélekedett, az joggal sérti a lakókat, mivel:

„Egy velem egy faluban élő etnikai kisebbség komoly pénzt fog kapni, én pedig itt keményen dolgozom.”

Valamint Horváth szerint hiába származik az ítélet a Debreceni Ítélőtáblától, Orbán az ügyben mégis „EU-s zavarórepülésről”, majd a „Soros-hálózat” befolyásáról beszélt.

Hangsúlyozta, a gyöngyöspatai, szélsőjobboldali vonulgatás után a Fidesz az időközi polgármester-választáson nem állított jelöltet, és az akkori Jobbik által jelölt és végül megválasztott polgármester idejére vezethető szerinte vissza a durva iskolai szegregáció kezdete is.

Horváth Aladár megemlítette, hogy Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a héten elfogadhatatlan módon nyilatkozott meg, amikor azzal érvelt amellett, hogy a gyöngyöspataiak „természetben fizetnék ki” a büntetést, hogy amennyiben pénzben kellene az érintetteknek fizetni, „nem lehet majd a konyhát felújítani” a gyöngyöspatai iskolában a büntetés miatt. Horváth szerint így vélekedni,  miközben „Mészáros Lőrinc néhány faluval arrébb milliárdokat vesz ki a Mátrai Erőműből”, egyenesen felháborító.

Emlékeztetett, 2011 folyamán Gyöngyöspatát „egy paramilitáris szervezet” tartotta rettegésben, akkor pedig ellenük Orbán és kormányzata „tehetetlen volt.”

„Egy bíróság döntését mindenkinek tiszteletben kell tartani, még a miniszterelnöknek is. A kártérítési összeget a családoknak meg kell kapni, és nekik kell eldönteni, mire használják azt. Ami az iskolában történik, annak meg kell változnia. […] Ha csak annyit tesznek, hogy a faji elkülönítést felszámolják, már az nagy dolgo lenne.”

Horváth Aladár ezen kívül sajtókérdésre hangsúlyozta, az orbáni „bűnbakkereső politika” a migránsok után most a romákra is lecsapott, és ez szerinte „rémesen veszélyes”, és akár újabb kivándorlási hullámot is indíthat a magyar cigányság körében. Hangsúlyozta, már az is óriási változást jelentene, ha a roma felzárkóztatásra elnyert pénzeket erre is költenék el.

Kiemelte a Rácz család jó pár évvel ezelőtt nagy port kavart ügyét, amelynek során a családnak politikai menedékjogot adó Kanada bevándorlási hatóságai megállapították, hogy noha a magyar törvényekkel semmi gond, a jogalkalmazás az országban mégis annyira elégtelen, hogy a menedékjog is indokolttá vált.

Horváth Aladár ügyészség előtti sajtótájékoztatóját a Mérce élőben is közvetítette:

Címlapkép: Mérce