Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olyan vizsgálatok miatt áll a lúgos orvos áldozatának pere, amelyeket egyszer már elvégeztek rajta

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb, traumatikus vizsgálatokat igénylő szakértői véleményeket kért be a bíró Renner Erika, a „lúgos orvos” áldozata által indított polgári perben, ám az illetékes intézmény kapacitáshiányra hivatkozva hónapok óta nem végezte el ezeket – írja csütörtöki riportjában a Nők Lapja Café.

Mint ismert, 2018-ban, öt évvel a bűncselekmény elkövetése után a Kúria – a Fővárosi Ítélőtábla öt hónappal korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – 11 évre ítélte Bene Krisztiánt, „a lúgos orvosként” elhíresült erőszaktevőt, aki elkábította Renner Erikát, és lúgot öntött a nő nemi szervére, majd magára hagyta.

A büntetőper mellett azonban Renner Erika 2017 decemberében egy polgári pert is indított, ennek keretében próbál kártérítést megítéltetni a bírósággal az elkövetőnél, többek között azért, mert az eset okozta trauma feldolgozásában Rennernek költséges pszichológiai segítségre volt szüksége, az állam pedig nem biztosít ehhez sem anyagi, sem szakmai segítséget az áldozatoknak.

A polgári per ugyanakkor hónapok óta egy helyben áll, mivel az az intézmény, amelytől újabb szakértői nyilatkozatot kért (Nemzeti Szakértői és Kutató Központ) tavaly június óta „kapacitáshiányra” hivatkozva nem végzi el a bíróság által kért vizsgálatokat.

Ezen a héten szerdán (január 15-én) volt egy tárgyalása az ügynek, amelyen már a vizsgálati eredményekkel kellett volna haladnia a pernek, ám a bíró így kénytelen újabb intézményt felkérni a vizsgálatok elvégzésére, ezért a tárgyalást elhalasztotta, a per legközelebb márciusban folytatódhat.

Az újabb vizsgálatokat ilyen és még számos hasonló kérdés megválaszolására rendelete el a bíró:

  • Jelenleg milyen állapotban van az áldozat méhe?
  • Képes-e a felperes szexuális életet élni?
  • A hüvelyi sérülés milyen konkrét hátrányt okoz az életében?
  • A meglévő általános állapotára/életkörülményeire tekintettel spontán vagy lombikprogramban történő gyermekvállalásra lett-e volna esélye?

A Nők Lapja Café riportja szerint Renner Erikát még jobban traumatizálta már az újabb vizsgálatok gondolata is, akárcsak az, hogy újra megkérdőjelezik súlyos sérüléseit. A bíró egyébként annak ellenére rendelte el őket újra, hogy a büntetőjogi perben az áldozatot már vizsgálták szakértők, és születtek igazságügyi szakértői vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként átemeltek.

Mint ismert, nemcsak a polgári per akadt el: Bene Krisztián ugyanis alkotmányjogi panaszt nyújtott be a büntetőügyben, amelyben az addigi összes (szám szerint négy darab) jogerős ítélet megsemmisítését, valamint börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kérte.  A panaszt az AB befogadta, amely azóta is az Alkotmánybíróság fiókjában pihen. Novemberben tüntetés is szerveződött Bene szabad lábra helyezése ellen, ekkor a nők elleni erőszak szimbólumait, sárga rózsák százait vitték tiltakozók az ideiglenesen a Kossuth térre költöző taláros testületnek.

(Nők Lapja Café)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton