Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Azt akarjuk, hogy az emberi jogainkat tartsák tiszteletben!” – Pénteken a roma nők kényszersterilizálása ellen tüntetnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A napokban robbant a botrány: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói levélben fordultak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez, mert a kórházban állítólag olyan beavatkozásokat hajtottak végre roma nőkön, amik súlyosan sértették azok reproduktív jogait. Az ügy miatt pénteken demonstrációra készülnek Miskolcon.

A tüntetést a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete és a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesülete szervezi, és délelőtt 11-kor kezdődik a kórház előtt. A szervezők és a demonstráción résztvevők azt követelik, hogy

  • az ügy kerüljön kivizsgálásra,
  • mielőbb büntessék meg az elkövetőket,
  • vessenek véget a szülészeti faji alapú elkülönítésnek,
  • és tartsák tiszteletben a roma nők emberi méltóságát.

A tüntetés egyik szervezője és a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesületének alapítója, Dánielné Tóth Beáta a Mércének elmondta, hogy roma és nem roma nők is jelezték, hogy részt fognak venni az eseményen, van olyan település is, ahonnan a terv szerint minibusszal érkeznek majd Miskolcra. A szervezők kb. 300 résztvevővel számolnak. A tüntetésen felszólal Orsós Anna, a Pécsi Tudományegyetem kutatója, Nótár Ilona író és a TASZ, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA) és a XXI. Századi Roma Nők Egyesületének aktivistái is.

Dánielné azt is elmondta, hogy a Közéleti Roma Nők Egyesületének tagjai nem találkoztak a saját környezetükben olyan esetekkel, amiket a borsodi kórház dolgozói a levelükben leírtak, de hangsúlyozta, hogyha áldozatok felvennék velük a kapcsolatot, akkor segítséget tudnának nekik nyújtani. Részben ez is a tüntetés célja: hogy ha vannak még olyanok, akik ilyen jogsértésen estek át, azok ott segítséget tudjanak találni.

„Nagyon sok hátrány éri a roma, de a nem roma nőket is. Mi ezért szervezzük ezt a tüntetést, hogy ezekkel a nőket érő hátrányokkal szemben fellépjünk, és követeljük, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogainkat!” – nyilatkozta Dánielné.

A borsodi kórház dolgozóinak levelét Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő múlt héten vitte el a Legfőbb Ügyészségre, hogy személyesen átadhassa Polt Péter legfőbb ügyésznek. A levélben állítólag olyan részletek szerepelnek, hogy

„egy nő méhét ikerszülés után indokolatlanul távolították el, a beavatkozásnak megváltozatták a szövettani eredményeit, egy fiatal roma nőnek pedig konkrét egészségügyi indok nélkül távolították el a petevezetékeit.”

A levél aláírói fegyelmi vizsgálat és számvevőszéki és ügyészségi eljárás indítását is kérvényezték Káslertől.

Bangóné szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügy szerinte nem úgy halad, ahogy kellene, és szerinte Káslernek személyesen kellene beavatkoznia, mivel a kórház vezetői részéről megfélemlítés történhet az ügy bejelentőivel szemben. A politikus ezért a Magyar Orvosi Kamarához, Pintér Sándor belügyminiszterhez, Káslerhez és Polt Péterhez is írásbeli kérdésekkel fog fordulni és személyes találkozókat kér.

A Közéleti Roma Nők Egyesülete petíciót is indított a roma nők kényszersterilizálása ellen, amiben a szerzők kiemelik, hogy a „Btk. szerint aki valamely nemzeti, etnikai, faji, vagy vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítése céljából olyan intézkedéseket tesz, amelynek célja a csoporton belül a születések meggátolása – az népirtásra irányuló előkészületet követ el, amit 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy az alaptörvény kimondja, „hogy az ország területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez, amelyet az állam a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, védelmével valósít meg.”

Ennek fényében azt követelik a kormánytól, hogy

  • „Az antidiszkriminációs törvény végrehajtásának részeként, mind az egészségügyi dolgozók körében, mind pedig az egészségügyi intézményekben felügyeljék és hajtsák végre a hátrányos megkülönböztetés ellen érvényben levő tilalmakat.
  • Haladéktalanul vizsgáltassák ki a roma nők ellen állítólag elkövetett szélsőséges emberi jogsértéseket, hogy mielőbb büntessék meg az elkövetőket és szolgáljanak megfelelő elégtétellel az áldozatoknak;
  • legfontosabb prioritásaik között kezeljék a nők jobb reproduktív és nemi egészségvédelmét szolgáló intézkedéseket, a kényszersterilizálás megelőzését és törvényen kívül helyezését,
  • megelőző intézkedésekkel vessenek véget a szülészeti faji alapú elkülönítésnek,
  • támogassák az említett problémák orvoslása céljából civil szervezetek által indított kezdeményezéseket, biztosítva egyúttal az áldozatok alapvető emberi jogait.”

A tüntetésről további részleteket ezen a linken lehet megtudni.

Címlapkép: MTI/Vajda János