Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soha nem voltak még annyira melegek az óceánok, mint 2019-ben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az óceánok vizsgálatával mutatható ki a legjobban a klímaválság hatása, ugyanis az üvegházhatású gázok miatt csapdába esett hőt 90%-ban elnyelik. És miután egy friss tanulmány szerint a világ óceánjai 2019-ben melegebbek voltak mint valaha, újabb bizonyítékunk van arra, hogy az egész bolygó egy „megdönthetetlen és gyorsuló” felmelegedéstől szenved.

A Guardian nemrég egy olyan elemzésről számolt be, amely megmutatta, hogy az elmúlt 10 évből az utóbbi 5-ben voltak a legmelegebbek az óceánok.

A cikk fő megállapítása, hogy a vízekbe olyan sok hő jutott, mintha a világon minden ember 100 mikrohullámú sütőt működtetett volna éjjel-nappal.

Ez pedig pont olyan veszélyes és káros, mint amilyennek hangzik. A melegedő óceánok ugyanis megbolygatják a víz körforgását és erősebb viharokat idéznek elő, továbbá több árvizet, aszályt, tüzet és a tengerszint még drasztikusabb emelkedését. Mindez pedig a tengeri élővilágot is meglehetősen veszélyezteti.

„Az óceánok megmondják, mennyire gyorsan melegszik valójában a Föld. Őket megvizsgálva a bolygó folyamatos, zavartalan és gyorsuló melegedést láttuk. Ez szörnyű hír” – mondta a lapnak John Abraham, a minnesotai St. Thomas Egyetem professzora.

Egy másik professzor, Michael Mann pedig nyilatkozatában kifejtette, 2019 nemcsak a legmelegebb év volt a vizsgált idő alatt, de tavaly volt az egy éven belül tapasztalható leggyorsabb hőmérséklet-növekedés is. A Pennsylvaniai Egyetem munkatársa szerint az eredmény egy „kijózanító” emlékeztető arra, hogy az ember által okozott klímaválság továbbra sincs visszaszorítva.

A kutatás bizonyítja azt is, hogy az egyre gyorsabban növekvő hőmérséklet a légkörben felhalmozódó üveghatású gázoknak köszönhető. Az 1987 és 2019 közötti értékek négy és félszer gyorsabb növekedést mutattak, mint az 1955 és 1986 között mért számok.

Az óceánok területének túlnyomó részén emellett a hőenergia növekedését is kimutatták. Ez az energia az, ami az extrémebb időjárásokat is előidézi, ugyanis amikor a világ és az óceánok felmelegednek, az megváltoztatja azt, ahogy az eső esik és elpárolog.

A forróbb óceánok pedig a jégtáblák olvadásával egyre inkább terjeszkednek és a tengerszint emelkedését hozzák magukkal. Ez a kutatás is azt bizonyítja, az évszázad végére 1 méteres tengerszint-növekedéssel kell számolnunk, ami világszinten 150 millió embert fog megfosztani otthonától.

„Az adataink megcáfolhatatlanok, de így is reménykedünk abban, hogy az emberek még a kezükbe tudják venni a sorsukat. Ugyanakkor eddig semmilyen hasznos lépést nem tettünk ennek érdekében” – mondta John Abraham.

A Mércén kiemelten foglalkozunk a klímaválsággal. A témában írt cikkeinket itt lehet elolvasni.

(The Guardian)