Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A feketék jogaiért tüntetők zavarták meg Pete Buttigieg elnökjelölt-aspiráns beszédét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bekiabálásokkal és transzparensekkel zavarták meg Pete Buttigieg az elnökjelöltségért a demokrata előválasztáson induló indianai politikus beszédét a Black Lives Matter aktivistái. Az eseményről a Newsweek által közzétett videó és beszámol szerint Buttigieg Iowa legnagyobb városában, Des Moines-ban tartott éppen beszédet vasárnap este, amikor a tömegben számosan azt kezdték el neki skandálni,

„A fekete életek (is) számítanak!”

illetve azt,

„Szegényellenes, feketeellenes!”

Buttigieg, aki a szomszédos Indiana államban, South Bendben évekig egyfajta „mintapolgármesternek” számított, és innen szerzett hírnevével vágott bele előválasztási kampányába, most is megpróbáltam csitítani a demonstrálókat, és rávenni őket, „beszéljenek inkább problémáikról”. Az aktivisták és támogatóik azonban nem hagyták abba az ütemes skandálást, ennek pedig az lett a vége, hogy a demonstrálókat a biztonsági szolgálat kísérte ki a kampányesemény helyszínéről.

A beszélgetésre invitáló szavakra a tüntetők úgy reagáltak:

„Számtalanszor próbáltunk veled beszélni, még South Bendben, Pete!”

A Newsweek szerint a biztonsági őrök bevetésére éppen azért kerülhetett sor, mert Buttigieg egyszerűen nem tudta normális mederbe terelni a konfliktust, illetve nem is tudott megfelelő válaszokat adni a tiltakozóknak, így a tömegnek csupán annyira futotta, hogy Butigieg hívei „USA, USA!” skandálásba kezdtek, hogy elnyomják a Black Lives Matter hangját. Ennek pedig nem éppen pozitív kicsengésű az üzenete akkor, amikor ezek után még a biztonsági őrök is megjelentek.

Noha elsőre furcsának tűnhet, hogy az egyébként Iowában rendkívül népszerű „Pete polgármester”, egy elég klasszikus, centrista demokrata kapott ilyen kritikát, hiszen Buttigieg éppen liberális eszméivel, felvállaltan melegházasságban élőként és még a bevándorlók jogaival kampányol, az aktivisták arra a polgármesteri gyakorlata utaltak, amelyet múltjából mindez eddig jól eltakart.

South Bendben ugyanis a Közép-Nyugaton is kiugró mértékben valósult meg a feketék, latinok és a fehérek lakhatási szegregációja, sőt, több civil szervezet szerint maga Buttigieg polgármestersége alatt százával, és lényegi kompenzáció nélkül dózeroltatta le a fekete és latin lakosok negyedeit. Az indianai városban, sok más amerikai városhoz hasonlóan, Franklin D. Roosevelt 1930-as évekbeli elnöksége alatt alakult ki az a gyakorlat színesbőrű városlakóknak jóformán csak a zsúfoltabb, minőségében is rosszabb, „szociálissá” kinevezett lakások jutottak, saját negyedekben (projects), ahol a rosszabb iskolák körzetébe kellett gyermekeiket is járatniuk.

Az 1990-es évek végétől induló, úgynevezett „dzsentrifikáció” folyamata során ezek az immár belvárosi, és előtte „rossz hírűként” ismert negyedek egyre divatosabbak lettek a pénzes, és javarészt fehér, külvárosok lakói számára, és egyfajta városi imidzsépítésből ide nagyszabású, de főként csak pénzesebb embereknek elérhető lakónegyedeket terveztek.

Buttigieg a 2010-es években ehhez hasonló, de a legtöbb hasonló méretű városnál nagyszabásúbb tervek megvalósításába kezdett, melyek során megígérte south bend-i választóinak,

„1000 nap alatt 1000 rossz minőségű lakóházat bont le” a fekete negyedekben.

A projekthez kötik azt is, hogy a városban később éppen emiatt rohamosan megnőtt a hajléktalan emberek száma, és az is botrányt kavart, mikor kiderült, hogy a belvárosi irodanegyedben és sétálóutcákban ellenük, londoni módra padra, és kapualjakba szerelt „tüskékkel” védekezett Buttigieg városvezetése.

Ami viszont ennél is rosszabb, az az, hogy Buttigieg ebben az ügyben sajnos nem csupán ígérgetett, nagyszabású cselekvésbe is kezdet. Az ügyből még 2019 április bejelentése után, amelyben arról beszélt, elindul a demokrata elnökjelölti posztért, több cikket is írtak amerikai újságok, és végül a Christian Science Monitorral készült interjújában maga Buttigieg is félszívvel sajnálkozását fejezte ki a South Bendben történtekkel kapcsolatban, amikor azt mondta:

„Nem vagyok egészen biztos benne, hogy ebben az ügyben teljesen igazunk volt.”

Ugyanakkor tavaly tavasszal a BuzzFeed News üggyel kapcsolatos kérdéseire Buttigieg nem reagált érdemben.

Azóta a jelölt kampánycsapata a lakhatási válság megoldására fordított dollárbilliós tervvel próbálja kompenzálni a nagy nyilvánosságot south bend-i ügyet, és sajtófőnöke most is azzal reagált a Newsweek kérdéseire, hogy a kampány kezdete óta Buttigieg „azóta nagyon sok mindent tett városában a hajléktalanok számának csökkentéséért, amelyben sikerrel is járt.”

Ezt egyes, South Bendről éppen Buttigieg kampánya miatt készült sajtóértesülések azonban cáfolják.

A helyzetre az is jellemző, hogy a legújabb felmérések szerint Buttigieg a fekete szavazók között országosan is siralmasan rosszul áll, mindössze 2% támogatja politikáját.

Buttigieg – noha Iowában jelenleg csak 0.3 %-ra marad le a felmérések átlaga szerint Bernie Sandestől, és New Hampshire-ben például szoros harmadik, a többi, később várható előválasztáson már jóval vetélytársai, Joe Biden és Elizabeth Warren mögé kerül, talán éppen a fekete és latino szavazók nagyobb száma miatt a keleti-parti államokban és Kaliforniában.

Pete Buttigieg azonban saját pártján belül általában a leginkább éppen Bernie Sanders-szel és a baloldallal volt eddig kritikus. Egy vitán például „a fantázia szüleményének” nevezte, hogy Sanders eltörölné az összes diákhitel-tartozást az USA-ban, és általában is azt mondta, a baloldali program „túl radikális”.

Buttigieg kritikusai szerint pedig épp az volt radikális, ahogyan saját városában a lakhatás helyzetét megnehezítette.

Miközben as február eleji, iowai előválasztásra (caucus) már nagyban folynak a kampányesemények, Cory Booker New Jersey-i szenátor bejelentette, hogy visszalép korábban meghirdetett elnökjelölti kampányától. A visszalépés jelentősége az, hogy a főleg idősebb és centrista demokrata szavazókat – ugyan kis mértékben vonzó – Booker támogatói a várakozások szerint főleg Joe Bidennél és éppen Pete Buttigiegnél köthetnek ki, mindkét jelölt hosszabb távú esélyeit növelve a megmérettetéseken.