Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel fizetésképtelen állapotban hagyta hátra az előző városvezetés a Miskolc Holding Zrt.-t

Ez a cikk több mint 4 éves.

A fizetésképtelenség határán egyensúlyozó cégcsoportot hagyott hátra maga mögött Miskolcon az előző városvezetés –  legalábbis így látják a Miskolc Holding Zrt. helyzetét vizsgáló pénzügyi szakemberek egy helyi portál, a Minap.hu szerint. Az átvilágítást a város független polgármestere, Veres Pál rendelte el.

A megbízás alapján a szakemberek felmérték a cég gazdasági helyzetét, pénzügyi és egyéb kötelezettségeit, elemezték az adósságállományát, vizsgálták fizetőképességét. A szakértők szúrópróbaszerűen ellenőrizték a megkötött szerződések indokoltságát, arányosságát, azok pénzügyi fedezettségét, és a jövőbeni kötelezettségeket. Ugyancsak vizsgálat alá kellett vonni a cégcsoport korábbi igazgatóságának és felügyelőbizottságának határozatait is.

-írja a Minap.

A vizsgálat alapján a Holding pénzügyi helyzete folyamatosan romlik – a már meglévő 7 milliárd forintos folyószámla hitelkeretét az előző év végén 9 milliárdra kellett emelni, ugyanis enélkül a csoport tagvállalatai fizetésképtelenné váltak volna. A leginkább eladósodott az összes tagvállalat közül a város közlekedési vállalata, az MVK Zrt., amelynek hiteltartozása 4,6 milliárd forintra rúg.

A Holding legnagyobb adósa a Miskolci Önkormányzat, amelynek intézményei mintegy 9,2 milliárd forinttal tartoznak az ernyőszervezetnek, ebből a fizetési határidőn túli tartozás 5,6 milliárd forint. A könyvvizsgálókból és gazdasági szakemberekből álló csapat vezette átvilágítás során az is kiderült, hogy a 9 milliárdosra bővített folyószámla-hitel jelentős részét az önkormányzat által be nem fizetett tartozások miatt kell felhasználni.

Az adatok alapján az ernyőszervezet az elmúlt négy évben mindössze csak egyszer, 2017-ben tudott gazdaságosan működni, 2019-ben több, mint 200 milliós veszteség generálódott. Ez az eredmény többek között azért problémás, mert a városvezetés 215 millió forintnyival többel számolt, amikor elkészítették az idei költségvetést.

A helyzetet a vizsgálatok alapján „tarthatatlannak” minősítették, amelyen a megemelt folyószámlahitel-keret csak ideig-óráig segíthet. Az átvilágítást végző szakemberek javaslata az, hogy a város és a Holding elsődleges feladata újragondolni a teljes üzleti modellt és a működést.

Címlapkép: MTI