Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony elégedett, az ellenzék többi része nem annyira: reagált az ellenzék Orbán kormányinfós mutatványára

Ez a cikk több mint 4 éves.

A tavalyihoz hasonlóan az idei év első Kormányinfóját is Orbán Viktor tartotta, a 3 órás sajtótájékoztató azon ritkánál is ritkább helyzetek egyike, amikor nem kizárólag a propagandalapok munkatársait engedik a miniszterelnök közelébe.

Orbán beszélt többek közt az egészségügy helyzetéről, a magyar gazdaságban rejlő potenciálról, arról, hogy hogyan emelkednek az átlagbérek,

Ahogy az várható volt, az ellenzék is reagált Orbán sajtótájékoztatójára.

FRISSÍTÉS 17.35:

Bár lejjebb az ellenzéki pártok meglehetősen lesújtó értékelése olvasható Orbán mai produkciójáról, érdemes eléjük beszúrni Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek az összegzését. Ami így kezdődik:

„Megint kiderült, van annak hasznossága, ha választott vezető időt szán a tájékoztatásra és nem csak a saját politikai befolyása alatt álló mikrofonállványoknak nyilatkozik. Ritka alkalom, hogy a miniszterelnök valódi kérdésekre is felel, figyelemmel kísértem ezért én is a mai sajtótájékoztatót, adódik is belőle sok tapasztalat Budapestre, a kormány és az új városvezetés kapcsolatára nézve.”

Karácsony ezután üdvözölte a kormány „zöld fordulatát” és annak egyes lépéseit, mint például az illegális szemétlerakók felszámolását, a PET-palackok kiszorítását, és azt is, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani. Mint írta:

„Tőlem a kormány klímapolitikája állhat biblikus alapokon is, csak legyen már végre.”

Ezután a főpolgármester a Budapest és a kormány közti megállapodás fontosságát hangsúlyozva jelezte, hogy számítanak arra a pénzre, amit a Kukaholding tart vissza a városvezetéstől. A fővárost érintő ügyekben azért Karácsony is rámutatott néhány félrevezető megfogalmazásra (például a szuperkórház ügyében) és súlyos problémára (mint az egészségügy helyzete), a Liget projekttel kapcsolatban pedig megjegyezte: „a budapestiek világosan elmondták a véleményüket a választáson, ezt a Fővárosi Közgyűlés határozatba is foglalta.”

Tegyük hozzá, hogy Orbán is kegyes volt Karácsonnyal, amikor a Kormányinfón jelezte a türelmetleneknek: az újonnan felálló ellenzéki önkormányzatoknak meg kell adni a 100 napot, mielőtt a fejükre olvassák a problémákat.

Karácsony Gergely posztja itt olvasható:

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke viszont így reagált:

„Monodráma lett a Kormányinfó: az előadást egy személyben Orbán Viktor vitte színre, a végeredménye viszont mindenkinek dráma.”

Orbán klímaválsággal kapcsolatkos azon kijelentésére, miszerint „atomenergia nélkül nem lehetséges a klímasemlegesség elérése” a Párbeszédes politikus csak annyit reagált: „egyenlő a tudatlansággal vegyes tagadással.” Ezzel kapcsolatban azt javasolta Orbán Viktornak,

„hogy tanulmányozza a saját képviselői által is megszavazott, a parlamentben napirendre vett, a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló Párbeszéd-javaslatot– nem a bozótos ég, hanem az erdő –, egyebekben annyit kérünk: lassan térjen vissza a valóságba.”

A miniszterelnök kijelentése, miszerint klímavédelemben megelőzzük Németországot vagy Hollandiát, Szabó szerint „hazugság”, mint ahogy az is az, hogy csak atomenergiával lehetünk karbonsemleges ország.

„És hazugság, hogy a kormány komolyan veszi a klímavédelmet, hiszen akkor nem pusztítanák állandóan a fákat a saját korrupt befektetőik miatt, nem nyúltak volna le több százmilliónyi uniós forrást a lakossági épületek energetikai felújításából, nem szavazták volna le az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban, nem hosszabbítanák meg 2030ig a Mátrai Erőmű klímagyilkos működését, és nem tiltanák itthon a szélerőművek építését.”

Orbán egészségüggyel kapcsolatok megjegyzéseit is kritizálta a Párbeszéd társelnöke, aki szerint a miniszterelnök „nem hajlandó többet adni a betegellátásra, ehelyett fenyegeti a kórházakat, amiért adósságot halmoznak fel? Persze, hogy felhalmozzák, különben a béreket se tudják kifizetni abból, amit a kormány ad nekik. Mindeközben tízmilliárdokat különítenek el idén is kormánypropagandára.”

Szabó Tímea szerint a béremelésekről is ferdít a miniszterelnök.

Tíz éve röpködnek az egészségügyi béremelésről szóló számok, csak éppen az ápolók és a kórházi dolgozók nem látnak belőle semmit; nem véletlenül hiányzik az ápolók több mint 30 százaléka a betegellátásból. Ráadásul Orbán azzal is tetézte, hogy nem CT-ket és egyéb létfontosságú gépeket ad a kórházaknak, hanem a várótermek falait akarja lefestetni. Ezzel megint egy nagy nullát lépünk előre, marad az uniós első hely rákos halálozásban, marad a sereghajtó szerep várható élettartamban – fogalmazott Szabó Tímea, külön kiemelve, hogy a szegénységi adatok és a foglalkoztatás kozmetikázása sem sült el sokkal jobban, hiszen például nőtt az időskori szegénységben élők száma, ahogy a nagycsaládosok elszegényedése is.

„Orbán üres, semmitmondó ígéretei, hazugságai és pöffeszkedése után nem marad más, mint ez egészségügyben várakozó és haldokló betegek, a klímaváltozás elleni harcban pedig minden magyar ember, főleg a gyerekeink szenvedése” – jegyezte meg, hozzátéve, nemsokára a Párbeszéd is tart évértékelőt.

Szabó Tímea posztja itt olvasható:

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettesen arról is megemlékezett, hogy a mai Kormányinfó a maga csaknem 3 órás hosszával lassan „Fidel Castro-i magasságokba emeli” a magyar miniszterelnököt.

Harangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: Orbán Viktor egy sor kérdésben csúsztatott, akár a foglalkoztatottság, a bérhelyzet, egyes közszolgáltatások vagy éppen az egészségügy helyzetét nézzük, a valóság az, hogy közel sem lehetünk olyan optimisták, mint amennyire a miniszterelnök mondatai alapján lehetnénk.

Jakab Péter is élesen bírálta a mai Kormányinfón elhangzottakat:

„Ébredjen fel végre, Miniszterelnök Úr, vagy a nép fogja felébreszteni!”

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint Orbán Viktor bizonyította, hogy igazuk van azoknak a fideszes politikusoknak, akik szerint a miniszterelnök elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Jakab szerint a kormányfő a mai kormányinfón egy olyan országról beszélt,

„ahol soha nem dolgoztak még ennyien, soha nem keresetek még ilyen jól, soha nem volt még ilyen kevés szegény, a kórházakban már szinte csak a WC-t kell felújítani, gazdasági versenyben és klímavédelemben pedig jobban állunk, mint a Nyugat.”

A mai Kormányinfóról Jakabnak egy régi gyerekdal jutott eszébe, egész pontosan a Paff, a bűvös sárkány refrénje: „Álomország tengerpartján játékok közt él.”

Jakab szerint ezen az Álomországon túl van egy valódi is, ahol „mi magyarok élünk”, béreink alacsonyak, kormányunk korrupt, az egészségügyben évente 38 ezren halnak meg idő előtt, és így tovább.

„Rajtuk sajnos nem segítettek az eddigi méregdrága nemzeti konzultációk, és azok se fognak, amelyeket a miniszterelnök újra indítani akar. Nem levelezni kell evidenciákról! Ki kell merészkedni a nép közé, meg kell tapasztalni, hogyan élnek az emberek abban az országban, ahol a vidék elszegényedik, elnéptelenedik, elöregszik. Ahol nincs se munkahely, se minőségi bér. Ahol nincs se háziorvos, se iskola, se postás, és busz is csak naponta kétszer. Ahol nincs közbiztonság. Ahol a levegő télen elviselhetetlen, mert nincs pénz megfelelő fűtésre. Ahol a nemzeti konzultáció csak begyújtani jó. És ahol most még azért is aggódhatunk, hogy vajon az amerikai-iráni konfliktus miatt háborúba küldi-e katonáinkat a kormányfő, ahogy arra ma utalást tett. Nem lesz ez így jó, nagyon nem!” – írta Jakab.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor semmit nem mondott, de azt legalább következetesen tette.

A DK felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök „ma délelőtt ismét eljátszotta, mintha lehetne tőle kérdezni, miközben a független sajtó egy részét elképesztő indokokkal tiltották ki a kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatójáról.”

Mint írják:

„Fájó, hogy a miniszterelnök még most sem tudott túllépni saját árnyékán, és a régi sorosozós és migránsozós lemezt feltéve két órán keresztül beszélt a semmiről, bohóctréfává züllesztve az emberekkel való valódi kommunikációt.”

A Demokratikus Koalíció közleményében jelezte: továbbra is azt remélik, hogy a miniszterelnök egyszer hajlandó lesz válaszolni az embereket foglalkoztató valódi kérdésekre, többek közt a több mint negyedmillió nyomorgó nyugdíjas helyzetéről, a családi pótlék emelésének elmaradásáról, a Mészáros Lőrinc által ellopott százmilliárdokról vagy a Budapesten működő orosz kémközpontról.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke sem volt elragadtatva a miniszterelnök mai teljesítményétől. Mint írta:

„Ez kamu.

Orbán, aki az elmúlt években tudomást sem vett arról, hogy évente 32 ezer ember hal meg a kivéreztetett egészségügy miatt, bejelentette, hogy felújítják a kórházi várótermeket. Tudjátok, miért nem normális fizetéseket vagy új eszközöket jelentett be? Mert a felújítást el tudja végezni valamelyik építőipari cége a sok közül.

Azt is mondta, hogy a Fidesz ezentúl nagyon zöld lesz. Én ennek örülök, de hol volt Orbán Viktor az elmúlt tíz évben? Vagy a múlt héten, amikor „Mészáros Lőrinc” álnéven eladta saját veszteséges, szennyző mátrai szénerőművét az államnak milliárdokért? Ez lenne a klímavédelem?

Azt is mondta, hogy nincs Soros-fixációja – miután milliárdokból teleplakátolta vele Magyarorságot a Nyírségtől Zaláig. Ezzel valójában azt üzeni: „ennyire kell komolyan venni bármit, amit mondok”.

Szóval ez kamu. Szerencsére egyre többen látják, hogy az. Mi, a 21. század magyar mozgalmaként velük fordulunk 2020-ra, és arra, hogy kicsavarjuk a kormányrudat a múltszázadi szélhámosok kezéből.”

 

Az LMP két társelnöke, Schmuck Erzsébet és Kendernay János pedig közleményben tudatta:

„Miközben nem olyan rég a Fidesz politikusai még a klímaváltozás tényét is vitatták, a magyar miniszterelnök az önkormányzati választásokat követően néhány héten belül nem csak felismerte a probléma súlyát, de mai mondatai alapján a kormány az ünnepek alatt meg is oldotta azt. A gond csak az, hogy aki szerint a Kárpát-medence néhány intézkedéssel mentesíteni tudja magát a klímaváltozás hatásai alól, az valójában továbbra sem ért semmit, így több kárt fog okozni, mint hasznot. Orbán Viktor mai sajtótájékoztatójából egyértelműen kiderült, hogy Magyarországon klímaügyben a valódi fordulatot nem a miniszterelnök zöldülése fogja elhozni, hanem a leváltása.”

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás