Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átlátszó: Szijjártó Péter neve is felbukkan a Cambridge Analytica kiszivárogtatott emailjeiben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter neve is előkerül azokon az iratokon, amik a Cambridge Analytica (CA) egykori értékesítési igazgatójának személyes archívumából származnak, és a napokban tűntek fel az internetenírja az Átlátszó.

A mostani szivárogtatás Brittany Kaiserhez köthető, aki azelőtt a Cambridge Analytica munkatársa volt, de a 2019. december 12-i, Boris Johnson fölényes győzelmével végződő brit választások után úgy döntött, hosszabb ideje tartó anonim szivárogtatás után névvel és arccal is a nyilvánosság elé lép, annyira megriasztotta őt az, milyen hatásosan térítik el választásokat a cég módszerei.

A több mint 100.000, eddig titkos dokumentum szerint a cég 2018 elejéig 68 országban működött közre választások befolyásolásában, tevékenysége folyamatos, és, ahogy arról az Observer brit hetilap két éve már beszámolt, körülbelül 87 millió  Facebook-profil adatait kaphatták meg.

Az év elején felbukkant iratok tematikus csoportosításban jelentek meg – mindeddig speciálisan magyar fókusza nem volt a blokkoknak. Ellenben az Iránnal kapcsolatos iratcsomagban mégis felbukkan a Fidesz egy kiemelt politikusénak, a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek a neve.

Az Átlátszó által bemutatott irat egy olyan 2016-os dokumentumnak tűnik, amiben a CA ügyfelekkel foglalkozó vezetői azt tartották számon,

hogy a világ országaiban a következő évben esedékes összes választás kapcsán kikkel tervezik értékesítési céllal felvenni a kapcsolatot.

A listán olvasható több tucat ország közül mindössze néhány neve mellett olvashatóak olyan részletek, amikből kiderül, hogy pontosan kikkel terveztek találkozni a CA vezetői. Ezek közül pedig az egyik Magyarországé, ahol egész pontosan meg is van nevezve Szijjártó, akivel 2016. szeptember 22-ére időzítettek találkozót.

Hogy ez a találkozó létrejött-e, arról nem tudni semmit. Ám ahogy arra az Átlátszó is felhívja a figyelmet: a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium honlapján közzétett hírügynökségi hírekből ugyanakkor kiolvasható, hogy ebben az időszakban a miniszter éppenséggel New Yorkban tartózkodott.

Szijjártó napirendjében szerepel többek közt az orosz egészségügyi miniszterrel és az iraki kurd régió külügyminiszterével való eszmecsere csakúgy, mint salvadori, kirgiz, marokkói, thaiföldi és angolai kollégákkal történt találkozó, és egy sor  ENSZ-esemény, valamint egy általa tartott előadás szeptember 21-én, ahol „külpolitikával foglalkozó amerikai személyiségek” is jelen voltak – ám arra a közlemény nem tér ki, kik is voltak ezek a személyiségek.

„A Cambridge Analyticások tehát elvileg akár össze is futhattak a külügyminiszterrel arrafele” – írja az Átlátszó, a lap kereste a minisztériumot is ezügyben, választ azonban eddig nem kaptak.

A Cambridge Analytica először akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2018 márciusában a brit Channel 4 televíziós csatorna rejtett kamerás felvételekkel és szivárogtatók megszólaltatásával először adott hírt arról, hogyan tudnak a cég szoftverei személyekre targetált „sötét hirdetésekkel” választási kampány folytatni, erről maguk a a cég vezetői számoltak be a televízió magát külföldi politikai párt képviselőjének álcázó riporterének.

A felfedezés után a brit hatóságok látványos házkutatást tartottak a Facebook és a Cambridge Analytica londoni központjaiban, és mind a washingtoni Kongresszus, mind pedig a westminsteri parlament beidézte vezetőiket, akik röviddel a botrány után távoztak is.

A cég mostanra elvileg megszűnt létezni, de mind Kaiser, mind pedig elemzők figyelmeztettek, ez csak formális, és minden bizonnyal azóta kifinomultabb és még széleskörűbb technikákkal folytatják tevékenységüket.

FRISSÍTÉS 19.06:

Az elmúlt öt év programjaiban semmilyen jele nincs ilyen találkozónak. Ha az említett cég képviselői valamilyen multilaterális eseményen oda is léptek a miniszterhez, az nem hagyott benne mély nyomot. A KKM és képviselői soha nem működtek együtt az említett céggel

– írta a 24.hu kérdésére24.hu kérdésére a külügyminisztérium, amelyben azt firtatták, hogy találkozott-e Szijjártó Péter külügyminiszter a Cambridge Analytica képviselőivel.

Hazai vonatkozásban mindeddig egy alkalommal merült fel némi összefüggés, amikor a Cambridge Analyticához személyes szálakon keresztül kötődő Black Cube izraeli magán-hírszerzőcég a 2018-as választási kampányban igyekezett lejáratni civil szervezeteket, többek közt a menekültekkel foglalkozó Migration Aidet. Mint emlékezetes, az ügy már csak azért is volt „érdekes”, mert az oknyomozásban mindeddig nem igazán jeleskedő Bayer Zsolt tollából származtak azok a (néha elérhetetlenné váló) cikkek, amelyekben igyekeztek lerántani a leplet a civilekről. Bayer állítása szerint pendrive-on kapta az információkat, de hogy kitől, azt az informátor védelmére hivatkozva nem árulta el.

via Átlátszó

Címlapkép: Szijjártó Péter New Yorkban 2019. november 19-én (Fotó:MTI/KKM/Borsos Mátyás)