Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

OBH-vizsgálat indult a Szegedi Törvényszéken a Fideszt felháborító Szeviép-ítélet miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Fegyelmi eljárást rendelt el az Országos Bírói Hivatal(OBH) a Szeviép-ügy miatt – írja  a HVG.hu.

A fideszes parlamenti többség által alkotmánybírává választott Handó Tünde székét az OBH élén „megöröklő” Senyei György Barna  a Szegedi Törvényszék büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben indíttatott vizsgálatot. A HVG szerint bár a Szegedi Törvényszék hivatalosan csak annyit közölt, hogy az igazgatási kérdések betartását vizsgálják, a lap bírósági forrásokra hivatkozva azt írja, az eljárás során az ügyelosztási rendet vizsgálják.

A Handó-érában a bírák önigazgatási szerveként működő Országos Bírói Tanáccsal (OBT) súlyos konfliktusba keveredő OBH azt követően rendelte el a vizsgálatot, hogy decemberben kormánypárti körökben nagy felháborodást váltott ki, hogy a Szegedi Törvényszék decemberben másodfokon felmentette  a Szeviép-ügy vádlottjait.

A kormánypárti sajtó a bírák elfogultságával magyarázta az ítéletet, jelesül azzal, hogy a csődbűntettben eljáró bírói tanács tagjai több vonalon haszonélvezői voltak szegedi önkormányzati kapcsolataiknak, ami szerintük befolyásolhatta az ítélethozatalt. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró akkor, az ítélet indoklása során  kifejtette, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizárólag nem lehetett megállapítani, hogy a vádlottak elkövették volna a terhükre rótt bűncselekményt, és azt sem, hogy tevékenységük okozta a Szeviép Zrt. fizetésképtelenségét, illetve ésszerűtlen gazdasági döntést hoztak volna.

Mint a HVG.hu is rámutat, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált a vádlottak felmentésére egy decemberi  kormányinfón: „ha mindaz igaz, ami megjelent a sajtóban, akkor durva összeférhetetlenségről van szó. Így adott esetben büntetőjogi felelősségre is kiterjedően kell vizsgálni, ami ott történt.”

A szegedi városvezetés és a Szeviép Zrt. kapcsolt egyébként az elmúlt években újra és újra visszatérő témája volt a fideszes választási kampányoknak: Botka László polgármester korábban úgy nyilatkozott: neki „semmi köze” a Szeviép-ügyhöz. A Szeviép-üggyel Ujhelyi István szegedi illetőségű MSZP-s EP-képviselőt, korábbi szegedi önkormányzati képviselőt is támadta a kormánypárti sajtó, a politikus akkor sajtópert is nyert az ügyben.

A Szeviép-ügy tárgyalása 2015. októberében kezdődött, az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó – felszámolás alatt álló – cég három egykori vezetőjét különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolták meg.  A társaság vesztesége 2010-re elérte a 2 milliárd forintot. A vádirat szerint a jelentős vagyonvesztését az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek – köztük az egyik vádlottnak -, sportszervezeteknek.

A Fidesz az alvállalkozók tiltakozását kiváltó ügyben az MSZP-t és miniszterelnökjelöltjét, Botka László szegedi polgármestert vádolta meg azzal, hogy közreműködésükkel a Szeviép 11 milliárd forint kárt okozott a helybélieknek és a ki nem fizetett alvállalkozóknak. Az MSZP válaszközleményében azt írta, a Szeviép egy fideszes botránytörténet. A megszűnt cég tulajdonosának üzleti partnere a Fidesz korábbi gazdasági alpolgármestere, Tímár László volt.

(Hvg.hu, K-Monitor)