Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alfahír: a Honvédkórház ápolói is kimaradtak a karácsonyi pénzosztásból

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb konfliktus alakult ki a rendvédelemben kiosztott, bruttó 500 ezer forintos karácsonyi prémium körül: ezúttal a Honvédkórház szakápolói adtak hangot annak, hogy nem megfelelően részesültek a pénzosztásból – írja az Alfahír.

Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, december 25-én kiderült, a rendvédelem 10 000, adminisztratív területen dolgozó munkatársa, valamint a honvédelmi alkalmazottak nem kapták meg ugyanazt az év végi jutalmat, amit a hivatásos állományban lévő kollégáik.

Az Alfahír szerint  a szakápolók „finoman szólva is vegyesen fogadták”, hogy hiába végzik ők is ugyanazt a munkát, mint a hivatásos kollégáik, mégsem részesültek a karácsonyi pénzből, csupán egyszeri bruttó 50 ezer forintot kaptak.

A  Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) éppen ezért fel fogja vetni a januári parancsnoki megbeszélésen, hogy nehezményezik a hivatásosok és a honvédelmi alkalmazottak ilyen típusú megkülönböztetését.

A szervezet hozzátette, nemrég több magatartási szigorítást vezettek be, miközben 2020-ra nemcsak a közalkalmazotti jogviszonyuk szűnt meg, hanem a kollektív szerződésük is. Ez azért probléma, mert így a fizetésük megállapítása nem az illetménytáblától függ, hanem a munkáltató határozza azt meg.

„Ez vonatkozik a Honvédkórház nővéreitől kezdve, a technikai személyzeten át, egészen a rendőrségnél dolgozó titkárnőkre, miközben a Riasz-osok (a rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak és kormánytisztviselők) is gyakran ugyanazt a munkát végzik, mint a hivatásosok – csak még annyit sem kapnak azért, mint a hivatásosok. Egy 2-3 éves szolgálattal rendelkező rendőr bruttó 200-250 ezer forintot visz haza, ami nem éppen csábító, emellett pedig az elvándorlás is már 2 éve tart, és nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is elhagyják a rendvédelmi pályát” – írják.

Bárdos Judit, a BRDSZ elnöke az Alfahírnek elmondta, az érdekvédelmi szervezetnél abban reménykedtek, azért csúszik az 500 ezer forint jutalom kihirdetése a Magyar Közlönyben, mert a tárcavezető megpróbál pénzt szerezni a Riasz-osoknak is – de ez végül nem történt meg.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, a Honvédkórház ápolóival kapcsolatban az a kormányzati álláspont, hogy ők már megkapták a plusz juttatásukat, amikor átsorolták őket a honvédelmi alkalmazotti státuszba. Viszont ez csak havi bruttó 20-30-40 ezer forint többletet jelentett.

Megkerestük a Honvédkórházat is, hogy reagáljanak a hírre, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.