Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezet szerint tízezer rendvédelmi dolgozó maradhat ki az év végi jutalomból

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csaknem 10 ezer rendvédelmen belül dolgozó ember maradhat az év végi prémiumból a kedden kiszivárgott rendelettervezet szerint – ezt a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke mondta az ATV Híradójának.

A csatorna kérdésére Bárdos Judit elmondta: ő is látta már azt az el nem fogadott rendelet-tervezetet, amely szerint a rendőrök bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek év végén, ez a juttatás viszont csak a szolgálati viszonyban állókra vonatkozik.

„Mindenki azt mondta, hogy ez akkortól hatályos, amikortól megjelenik a Magyar Közlönyben, és ez a Magyar Közlönyben való megjelenést már 23-ra tervezték. Én abban bizakodom csak, hogy azért nem jelent még meg mert a minisztérium azon dolgozik, hogy hogyan lehet a kimaradó több mint 10 ezer kollégát, akik rendvédelmi, igazgatási jogviszonyban állnak vagy munkavállalóként dolgoznak szintén ilyen típusú jutalomban részesíteni” – nyilatkozta az ATV Híradónak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke.

Jelenleg az állományban körülbelül 60 ezren vannak, ebből 50 ezren meg is kapják ezt az év végi juttatást. 10 ezer ember azonban kimarad a jutalomból. Tehát kap például a rendőr, a tűzoltó, a büntetés-végrehajtási őr, de akik az irattárban dolgoznak vagy részt vesznek egy nyomozásban, de funkcionális munkát végeznek: ők nem kapnak.

„Az irodában együtt ül egy hivatásos és egy rendvédelmi, igazgatási alkalmazott, az egyik kap, a másik meg nem kap semmit. Nagyon borzasztó dolog lesz magán a rendvédelmen belül, hiszen a minisztériumokban így nem különböztettek. És pontosan a rendvédelemben különböztetnek az egyes foglalkoztatási jogviszonyok között, ez nagyon nagy baj” – tette hozzá a szakszervezeti elnök.

Az ATV Híradó megkereste a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság Sajtóosztályát is, de kérdésükre a híradó adásba kerüléséig nem válaszoltak. Az Index is küldött kérdést az ügyben korábban a Belügyminisztériumnak, ők szerdán a következő választ kapták:

„A jogszabályok és a jogszabálynak nem minősülő egyéb jogi dokumentumok hiteles szövegét a Magyar Közlönyben, és nem valamely Facebook-oldalon teszi közzé a jogalkotó. Ismereteink szerint a Magyar Közlöny következő száma 2019. december 27-én jelenik meg.”

(atv.hu, Index)

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor