Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder szerint a klímavészhelyzet puszta politikai húzás, Karácsony szerint az elnök nem jut elég információhoz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában osztotta meg gondolatait a klímaváltozásról, a „teremtett világ védelméről”, illetve a főváros klímapolitikájáról.

Az államfő arról beszélt, hogy az újévi televíziós köszöntőjében szándékosan kerülte a „klímavédelem” kifejezést, mert szerinte „a klímavédelem nem érinti például a fenyegető vízválságot, a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, a biodiverzitást, az élővilág sokszínűségének megőrzését”

Áder ezek alapján felvetette, hogy lehetne egy nemzeti konszenzus arról, hogy fellépjünk ezen kihívások ellen, mivel szerinte „nincs jobboldali, vagy baloldali klímaváltozás”.

Emellett viszont fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy szerinte Budapest Főváros klímavészhelyzet-hirdetése csak kommunikációs lépés:

„Önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás”

– mondta.

Karácsony Gergely főpolgármester röviddel az interjú után, vasárnap délelőtt Facebookon reagált Áder szavaira. Karácsony leszögezi, hogy nem először keveredik vitába Áderrel, megtette azt ár a TB-törvény kapcsán is. Szerinte

„Valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap.”


Emlékeztetett rá a főpolgármester, hogy jelenleg világszerte 1250 szervezet hirdetett klímavészhelyzetet, ezek között vannak kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek, és például az Európai Parlament.

Ő maga büszkeséget érez amiatt, hogy

„sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba az új Fővárosi Közgyűlés döntése alapján”

„Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van.”

– tette hozzá.

November végén tárgyalta az országos klímavészhelyzet esetleges kihirdetését a  Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága a Párbeszéd javaslatára, ezen az ülésen, mint emlékezetes, a meghívott Orbán Viktor kormányfő nem jelent meg.

A főpolgármester akkor azt nyilatkozta, hogy megérti azokat a kormánypárti kérdéseket, hogy a főváros miért nem cselekszik a szavak helyett, de mint azt elmondta, sajnos nehéz örökséget kaptak, ugyanis a fővárosnak egyáltalán nem volt klímastratégiája, sem hulladékgazdálkodási stratégiája, ahogy céldátumok sincsenek kitűzve a karbolsemlegesség elérésére, de még csak arra vonatkozó gondolatokkal sem találkoztak, hogyan tehetnék élhetővé Budapestet az unokáink számára is.

 (MTI)
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd