Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felhővetéssel próbálják enyhíteni az eddig 43 halálos áldozatot követelő esőzéseket Jakartában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Katasztrofális esőzésekkel kezdődött az újév az Indonéz fővárosban, ahol a helyi idő szerint szerdán hajnali 3 órakkor kezdődő felhőszakadás eddig 43 halálos áldozatot követelt és további 400 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Csütörtökön a hatóságok több száz szivattyúval próbálták csökkenteni a vízszintet, illetve gumicsónakokkal mentették ki az otthonaikban ragadt családokat. A három napja tartó esőzések enyhülését követően, a víz elvonultával a város jelentős részét sár és vizes szemét borítja, ezért sokan nem tudnak visszatérni lakhelyükre.

A további esőzések elkerülése érdekében két kisrepülőgéppel Cloud Seeding időjárás befolyásoló eljárásba kezdtek a város felé közeledő felhőkön.

A Cloud Seeding-nek nevezett, magyar név híján felhővetésnek fordítható eljárás lényege, hogy különböző anyagok, leggyakrabban Nátrium Klorid (konyhasó) felhőbe juttatásával a levegőben lévő vízcseppeket a hordozó anyaghoz tapadva, lehullásra késztetik.

Jakarta agglomerációjával együtt a világ második legnépesebb urbanizált területe, összesen több, mint 30 millió ember él itt, de ez a világ leggyorsabban süllyedő városa is, vannak negyedei, amik évente 20 cm-el kerülnek mélyebbre. Ennek elsődleges oka, hogy a városnak nincsen megfelelően kiépített külső vízellátása, így a helyi lakosság több mint 60%-a függ a város kútjaiból kitermelt talajvíztől.

A kitermelt talajvíz azonban lassabban termelődik vissza, mint amilyen sebességgel kitermelik azt, így a mocsaras területre épült városban a földkéreg elképesztő gyorsasággal vékonyodik. Ennek köszönhetően mára Jakarta területének kétharmada a tengerszint alá került, ezért a városra minden évben ilyenkor lezúduló csapadék egyre nehezebben jut a tengerbe, ezzel különösen veszélyeztetetté téve a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségekre.

A jakartai helyzet enyhítése érdekében az ország vezetője, Joko Widodo még augusztusban bejelentette, áthelyezik az ország fővárosát az 1000 km-re fekvő, gyérebben lakott Borneora. Bár ezzel közel 1,5 millió ember költözhetne át a Malajziával és Bruneiel megosztott szigetre, a környezetvédelmi szakemberek szerint csak egy újabb katasztrófát okozna a 2024-re tervezett, erdőirtásokkal járó projekt.

(Guardian, BBC)

Címlapkép: AJ+, Twitter