Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polt Péter: Lackner és Borkai ügyében is nyomozás folyik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Polt Péter legfőbb ügyész a mai napon írásbeli választ adott Ungár Péter LMP-s képviselő december 18-ai kérdésére. A képviselő arra szeretett volna választ kapni, hogy „folyik-e nyomozás Kispest és Győr ügyében?” – vagyis a botrányba keveredett volt fideszes polgármester, Borkai Zsolt és Lackner Csaba kispesti szocialista képviselő ügyében.

Polt válaszában közölte: Borkai Zsolt volt győri polgármestert és más személyeket érintő feljelentések alapján három nyomozás van folyamatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán, de gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor.

Mint azt a legfőbb ügyész ismertette, a nyomozás két részből (felderítésből és vizsgálatból) áll, a két szakasz között pedig a kihallgatás húzza meg a határvonalat. Mivel az ügyészségnek a nyomozás felderítési szakaszában csak felügyeleti jogköre van, egyelőre a nyomozó hatóság adhat bővebb információkat az ügyben.

A Borkai-ügy az önkormányzati választási kampány idején robbant: az „Ördög ügyvédje” nevű blogon szivárogtak ki felvételek, amelyeken Borkai és Rákosfalvy Zoltán ügyvéd prostituáltak és alkohol társaságában látható egy – mint azóta kiderült, adriai – yachton, Borkai pedig szexuális aktust is folytat a nőkkel.

Később kiderült, hogy az ott szereplő prostituáltak Borkai közbenjárásával EU-s pénzekhez jutottak, Rákosfalvy Zoltán pedig fontos része volt annak az ügyletnek, melynek során az Audi-gyár továbbfejlesztéséhez szükséges telkeket a Fideszes önkormányzat telekspekuláció során adta el neki, ő pedig tovább értékesítette azt a német gyárnak.

Bár Borkai Zsoltot mindennek ellenére újra polgármesterré választották októberben, nem sokkal később kilépett a Fideszből, majd polgármesteri címéről is lemondott.

Polt válasza szerint a Lackner-ügyben szintén nyomozást folytat a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya, illetve a NAV is, de itt sem történt még kihallgatás.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzet hatrészes cikksorozatban számolt be Lackner Csaba monológjáról, amelyről hangfelvételt tettek közzé, illetve egy videót, amelyen a kispesti szocialista képviselő egy fehér poros zacskót lóbál (amire „kólaként” hivatkoznak). A felvételen szó esik többek közt arról, hogyan kell szegényeket kilakoltatni az önkormányzati bérleményekből és arról is, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye.”

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke október végén kezdeményezte a korrupciós- és kábítószer botrányba keveredett Lackner Csaba kizárását a pártból, aki képviselői mandátumáról nem mondott le.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán