Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az osztrák politikatörténetben egyedülálló kormánykoalíció állt össze

Ez a cikk több mint 4 éves.

A több hónapon át húzódó koalíciós tárgyalások befejeződtek, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a Zöldekkel alakít kormányt – jelentette be Sebastian Kurz, Auszrtia kancellárja. Ilyen koalícióra még nem volt példa Ausztria történetében.

Ausztriában szeptember végén tartottak előrehozott választásokat, miután a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) és a Néppárt között korábban kötött koalíció felbomlott. A koalíció felbomlását a Heinz-Christian Strachéról, az FPÖ elnökéről nyilvánosságra került videó okozta, amin a politikus önmagát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőt győzköd, hogy vegye meg az FPÖ-nek Ausztria legnagyobb napilapját, a Kronen Zeitungot, hogy „Orbán Viktorhoz hasonló” médiakörnyezetet építhessenek ki Ausztriában maguknak.

A választáson a botrány következtében az FPÖ erősen leszerepelt: mindössze 16,2 százalékot szerzett, pedig a választások előtt 20-23 százalékra mérték. Kurz pártja, az ÖVP ezzel szemben 37,5 százalékkal fölényes győzelmet aratott, bár a kormányzóképes többség megszerzéséhez ennek ellenére koalícióra kellett lépnie egy kisebb párttal.

A választást követően Kurz bejelentette, hogy minden párttal készek tárgyalni, de a szociáldemokraták (SPÖ – ők egyébként történetük legggyengébb eredményét produkálták a 2019-es választáson, mindössze 21,2 százalékot szereztek) és az FPÖ is rögtön bejelentették, hogy nem lépnek az ÖVP-vel koalícióra.

Így egyedül a választáson jelentősen megerősödött Zöldek maradtak meg lehetséges koalíciós partnernek, mivel a liberális NEOS nem szerzett ahhoz elegendő szavazatot, hogy az ÖVP-vel együtt meglegyen a parlamenti többség.

Kurz novemberben arról beszélt, hogy a megállapodás „nem lesz könnyű”, mivel a konzervatívoknak a Zöldek klímapolitikájával kapcsolatban vannak fenntartásaik, míg a zöldeknek az ÖVP migrációs politikájával nem értenek egyet. A kancellár akkor arra is figyelmeztetett, hogy a megállapodás hosszú folyamat lesz, és valóban, a kormányalakítás a választások után 3 hónappal tudott csak bekövetkezni.

A január 1-jei bejelentés alapján a kormányprogramban helyet kap a klímaváltozás elleni küzdelem és az átláthatóság, valamint az ÖVP által fontosnak ítélt „következetes intézkedések az illegális migráció és a politikai iszlám elleni fellépés” is.

A Néppárt a programban adócsökkentést is ígér. Werner Kogler, a Zöldek listavezetője szerint a két pártnak „sikerült áthidalnia az ellentéteket, sikerült hidakat építeni”.

A programból az is kiderült, hogy létrejön egy integrációs minisztérium, ami a Néppárt irányítása alatt áll majd. Ugyanígy a konzervatívok alá került a védelmi, a belügy- és a külügyminisztérium is, míg a Zöldek egy új „szuperminisztériumot” irányíthatnak, ami a  környezetvédelem, a közlekedés, az energia, az infrastruktúra, a technológia és az innováció területéért felel majd.