Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kurz papírforma szerint kancellár lesz, de nem látszik, melyik párt lesz a koalíciós partnere

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tartományi, szövetségi és helyi választást tartanak ma, azaz vasárnap Ausztriában, miután a korábbi néppárti-szabadságpárti kormány belebukott Sebastian Strache, a Szabadságpárt alkancellárjának Ibiza-botránya miatt felbomlott a koalícó, és Sebastian Kurz kormánya elvesztette többségét.

A választásokat társoldalunk, a BalraÁt foglalta össze mai cikkében, ezt itt tudjátok elolvasni. A választók a következő pártokra a

dhatták le voksaikat:

  1. Osztrák Néppárt (ÖVP),
  2. Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ),
  3. Osztrák Szabadságpárt (FPÖ),
  4. NEOS (Az Új Ausztria és Liberális Fórum),
  5. MOST (JETZT),
  6. Zöldek (Grüne),
  7. Osztrák Kommunista Párt (KPÖ)
  8. Változás (Wandel)

Öt órától jönnek ki az eredmények, melyek jelenleg a következők.

A feldolgozott szavazatok alapján folyamatosan frissített, jellemzően elég pontos  becslések alapján a Néppárt valamivel jobban szerepelt, mint a felmérések alapján várható volt, és legjobb tudásunk szerint 37 százalékot szerzett, a Szociáldemokraták 22 százalékkal hozták a papírformát, a Szabadságpárt 16 százalékkal rosszabbul teljesített a várakozásokhoz képest – mindkét erőt 20-23 százalék körülire mérték.

A Zöldpárt pedig eddigi legjobb eredményét érte el 14 százalékkal, ezzel hét százalékpontot verve a liberális NEOS-ra, mely a felmérésekben is számítotthoz képest egyel rosszabb, hét százalékos eredményt hozott, a zöldeket alapító Peter Pilz új pártja, a Jetzt, mely legutóbb a zöldektől szipkázott el szavazatokat, csúnyán leszerepelt két százalékos eredményével.

Ez alapján úgy tűnik, Sebastian Kurz – akinek nyáron el kellett hagynia a kancellári széket – nem tud a liberális NEOS-szal jobbközép koalíciós kormányt alakítani, mivel a két pártnak nincs meg a parlamenti többsége.

Ugyanakkor valamelyik erővel kénytelen lesz megállapodni a volt kancellár, különben vagy kisebbségből lesz kénytelen kormányozni, vagy újabb választásokat kell kiírni. Az ÖVP vezetői hangsúlyozták is, bárkivel készek tárgyalni.

A Szabadságpárt Európai Parlamenti képviselője, Harald Vilimsky szerint a két párt nem fog újra koalícióra lépni, az eredmények ismeretében úgy nyilatkozott, hogy pártja ellenzékbe vonul. (Frissítés: Herbert Kickl társelnök, a Kurz-kormány belügyminisztere is hasonlóan nyilatkozott az este folyamán.)

A szociáldemokraták szintén úgy nyilatkoztak korábban, hogy nem kívánnak újabb nagykoalíciós kormányban részt venni és asszisztálni a Néppárt jobboldali politikájához, melynek jegyében leépítik az egyébként fejlett osztrák jóléti államot, és növelik a tőke szabadságát.

Harmadik lehetősségként fennáll egy Néppárt – Zöldek koalíciós lehetőség, aminek jelen becslések szerint megvan a többsége, és zöldpárti politikusok sem zárkóztak el ettől a lehetőségtől. Ilyenre még nem volt példa az osztrák politikatörténetben.

A holnapi nap folyamán már majdnem végleges eredmény várható, miután a több mint egymillió levélszavazat nagy részét is összeszámolták.