Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordot döntött Bernie Sanders, 26 millió dollárt gyűjtött kampányra az év utolsó negyedében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Minden vetélytársánál több adományt gyűjtött Bernie Sanders demokrata elnökjelöltségért induló szenátor 2019 utolsó negyedében. Összesen 26 millió dollárt sikerült szereznie a kampányhoz az elmúlt hónapokban, ami a New York Times jelentése szerint 1,6 millió egyéni támogató átlagosan 18 dolláros hozzájárulásából jött össze.

Ahogy arra a hírportál rámutat, nagy jelentősége van a kampányban annak, hogyan és kiktől kapják a támogatásokat a jelöltek: a párt progresszív szárnyához tartozó Elizabeth Warren és Bernie Sanders szakított a hagyománnyal, és a függetlenség biztosításáért csakis mikroadományokból finanszírozza kampányát, viszont a centrista Joe Biden és Pete Buttigieg a gazdag és befolyásos támogatók bőkezű adományait is elfogadja.

„A tehetős, hatalommal bíró emberek túl régóta használják a pénzüket arra, hogy megvásárolják a jelölteket és a választást. Bernie Sanders elsőként fogja bebizonyítani,  hogy úgy is indulni tud valaki az elnökválasztáson, hogy nem a gazdagok pénzéért könyörög” – mondta Tim Tagaris, Sanders egyik tanácsadója.

Eközben Elizabeth Warren egyenesen arra szólította fel a nagy felajánlásokból is kampányoló vetélytársait, hogy tegyék közzé a befolyásos támogatóik neveit. Azonban erre válaszul az történt, hogy a Massachusetts-i politikuson számon kérték a demokraták, miért használt fel 10 millió dollárt a 2018-as szenátori választásán gyűjtött kampánypénzéből az elnökválasztási kampányához. Ugyanis akkoriban még ő is elfogadott nagy mértékű felajánlásokat, tehát megkérdőjelezhető, hogy a mostani kampánypénze valóban csakis mikroadományokból tevődik-e össze.

Pennsylvania egykori kormányzója, Ed Rendell például egyenesen képmutatónak nevezte Warrent, amiért azt hirdeti magáról, mikroadományokból finanszírozza kampányát. Ő 2018-ban például 4000 dollárt adott a szenátori kampányba, viszont az előválasztáson már Joe Bident támogatja.

2019 utolsó negyedévében egyébként Warren körülbelül 20 milliót, Biden 15,7 milliót, Buttigieg pedig közel 2 millió dollárt gyűjtött össze.

Nemrég írtunk a Mércén arról, hogy az előválasztás jó eséllyel Bernie Sanders és Joe Biden között fog eldőlni. Az évtizedes politikai tapasztalaton, és a Fehér Házban Barack Obama mellett elöltött nyolc éven túl Biden legerősebb ütőkártyája az országos felmérésekben tapasztalható töretlen előnye, ugyanis a demokrata választók 27,8 százaléka szavazna rá.

Eközben Sanders újbóli indulását a pártelit hosszú ideig nem vette komolyan, és a progresszív szárnyból inkább Warrent tartotta esélyesnek, ám a Politico szerint most már a demokrata establishment is elkezdte komolyan venni Bernie-t. A lapnak nyilatkozó forrás szerint bizonyította szívósságát, és miközben Warren jelentős ingadozást mutatott, Sanders stabilan tudta tartani és növelni támogatottságát. Jelenleg a demokrata választók 19,3 százalékának támogatását tudva maga mögött.

A demokrata előválasztás február 3-án, az Iowa állambeli jelölőgyűlésekkel fog megkezdődni, és célja, hogy a demokrata szavazók kiválasszák, kit is indítanak Donald Trumppal szemben a 2020 novemberére időzített amerikai elnökválasztásokon.

(The New York Times)