Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordot döntött Bernie Sanders, 26 millió dollárt gyűjtött kampányra az év utolsó negyedében

Minden vetélytársánál több adományt gyűjtött Bernie Sanders demokrata elnökjelöltségért induló szenátor 2019 utolsó negyedében. Összesen 26 millió dollárt sikerült szereznie a kampányhoz az elmúlt hónapokban, ami a New York Times jelentése szerint 1,6 millió egyéni támogató átlagosan 18 dolláros hozzájárulásából jött össze.

Ahogy arra a hírportál rámutat, nagy jelentősége van a kampányban annak, hogyan és kiktől kapják a támogatásokat a jelöltek: a párt progresszív szárnyához tartozó Elizabeth Warren és Bernie Sanders szakított a hagyománnyal, és a függetlenség biztosításáért csakis mikroadományokból finanszírozza kampányát, viszont a centrista Joe Biden és Pete Buttigieg a gazdag és befolyásos támogatók bőkezű adományait is elfogadja.

„A tehetős, hatalommal bíró emberek túl régóta használják a pénzüket arra, hogy megvásárolják a jelölteket és a választást. Bernie Sanders elsőként fogja bebizonyítani,  hogy úgy is indulni tud valaki az elnökválasztáson, hogy nem a gazdagok pénzéért könyörög” – mondta Tim Tagaris, Sanders egyik tanácsadója.

Eközben Elizabeth Warren egyenesen arra szólította fel a nagy felajánlásokból is kampányoló vetélytársait, hogy tegyék közzé a befolyásos támogatóik neveit. Azonban erre válaszul az történt, hogy a Massachusetts-i politikuson számon kérték a demokraták, miért használt fel 10 millió dollárt a 2018-as szenátori választásán gyűjtött kampánypénzéből az elnökválasztási kampányához. Ugyanis akkoriban még ő is elfogadott nagy mértékű felajánlásokat, tehát megkérdőjelezhető, hogy a mostani kampánypénze valóban csakis mikroadományokból tevődik-e össze.

Pennsylvania egykori kormányzója, Ed Rendell például egyenesen képmutatónak nevezte Warrent, amiért azt hirdeti magáról, mikroadományokból finanszírozza kampányát. Ő 2018-ban például 4000 dollárt adott a szenátori kampányba, viszont az előválasztáson már Joe Bident támogatja.

2019 utolsó negyedévében egyébként Warren körülbelül 20 milliót, Biden 15,7 milliót, Buttigieg pedig közel 2 millió dollárt gyűjtött össze.

Nemrég írtunk a Mércén arról, hogy az előválasztás jó eséllyel Bernie Sanders és Joe Biden között fog eldőlni. Az évtizedes politikai tapasztalaton, és a Fehér Házban Barack Obama mellett elöltött nyolc éven túl Biden legerősebb ütőkártyája az országos felmérésekben tapasztalható töretlen előnye, ugyanis a demokrata választók 27,8 százaléka szavazna rá.

Eközben Sanders újbóli indulását a pártelit hosszú ideig nem vette komolyan, és a progresszív szárnyból inkább Warrent tartotta esélyesnek, ám a Politico szerint most már a demokrata establishment is elkezdte komolyan venni Bernie-t. A lapnak nyilatkozó forrás szerint bizonyította szívósságát, és miközben Warren jelentős ingadozást mutatott, Sanders stabilan tudta tartani és növelni támogatottságát. Jelenleg a demokrata választók 19,3 százalékának támogatását tudva maga mögött.

A demokrata előválasztás február 3-án, az Iowa állambeli jelölőgyűlésekkel fog megkezdődni, és célja, hogy a demokrata szavazók kiválasszák, kit is indítanak Donald Trumppal szemben a 2020 novemberére időzített amerikai elnökválasztásokon.

(The New York Times)