Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden és Sanders között dőlhet el a demokrata elnökjelöltség sorsa

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy hónap és egy hét van már csak hátra a Demokrata Párton belüli előválasztás rajtjáig az Egyesült Államokban. A február 3-i Iowa állambeli jelölőgyűlésekkel (caucus) kezdetét vevő folyamat célja, hogy a demokrata szavazók kiválasszák, kit is indítanak Donald Trumppal szemben a 2020 novemberére időzített elnökválasztásokon.

Bár a demokrata mezőnyben még mindig 15 aspiráns pályázik erre a pozícióra, valójában négy olyan jelölt van csak, aki bármennyire is komolyan vehető esélyekkel indul. A párt progresszív szárnyán a négy éve már meglepetésszerűen sikeres kampányt folytató Bernie Sanders mellett Elizabeth Warren szenátor indul, a centrista vonalon pedig Joe Biden egykori alelnök, illetve Pete Buttigieg, Indiana állam South Bend városának polgármestere rendelkezik számottevő támogatással.

A washingtoni elit körében jól mozgó Politico most arról ír, hogy a pártelit Biden és Sanders jelöltségét tartja a legesélyesebbnek.

Az évtizedes politikai tapasztalaton, és a Fehér Házban Barack Obama mellett elöltött nyolc éven túl Biden legerősebb ütőkártyája az országos felmérésekben tapasztalható töretlen előnye. Bár az elmúlt egy évben a támogatottsága néhány mélypontot is elkönyvelhetett, a RealClearPolitics felmérés-aggregátora szerint a volt alelnökre országosan a demokrata választók 27,8 százaléka szavazna.

Sanders újbóli indulását a pártelit hosszú ideig nem vette komolyan, és a progresszív szárnyból inkább Warrent tartotta esélyesnek, ám a Politico szerint most már a demokrata establishment is elkezdte komolyan venni Bernie-t.

A lapnak nyilatkozó David Brock, Hillary Clinto közeli munkatársa rámutatott, Bernie bizonyította szívósságát, és miközben Warren jelentős ingadozást mutatott, Sanders stabilan tudta tartani és növelni támogatottságát, jelenleg a demokrata választók 19,3 százalékának támogatását tudva maga mögött.

Belsős források úgy vélik, a kampány eddigi dinamikái megmutatták, hogy több, nagy reménnyel induló fiatalabb jelölt – pl. Kamala Harris, Cory Booker és Beto O’Rourke – lufija is könnyen kipukkadt, nem kizárt, hogy Warren és Buttigieg is erre a sorsra jut, ahogy kezdetét veszik a tényleges előválasztások.

Dan Pfeiffer, Obama egykori tanácsadója szerint Bernie igen jól áll a legelső előválasztásokat tartó államokban. A február 3-án voksoló Iowában Bidennel és Buttigieg-dzsel van hibahatáron belül (utóbbi mögött, előbbit túlszárnyalva), a február 11-én szavazó New Hampshire-ben vezet, és a harmadikként szavazó Nevadában is Biden mellett neki vannak a legjobb esélyei.

Egy friss CNN-felmérés szerint pedig az összes jelölt közül országosan az ő nettó kedveltségi indexe (az őt kedvelők aránya mínusz az elutasítók aránya) a legmagasabb.

A demokrata pártelit Sanders támogatóink erős lojalitását hangsúlyozva azonban arra figyelmeztet, hogy a jelölt mindeddig kevesebb figyelmet, és emiatt kevesebb támadást is kapott, mint az élmezőny többi szereplője. Ám Biden mellett ő az egyetlen, akin eddig nem nagyon fogtak a problémák, még a kampányban elszenvedett szívrohama sem ártott támogatottságának.

Ebben pedig talán az is szerepet játszik, hogy veterán politikusként mindketten álltak már országos figyelem kereszttüzében, és mindketten túléltek már rengeteg támadást is, miközben a többi jelölt viselt dolgairól nem ritkán most hallanak először szűkebb pátriájukon kívül.

Februárban négy államban tartanak előválasztást, a fent említett három mellett még Dél-Karolinában a hónap utolsó napján, 29-én. Ezekben a korai versenyekben való jó teljesítmény óriási jelentőségű, hiszen meghatározza a további kampány dinamikáját. A választók egy jelentős része ugyanis ezen eredmények alapján dönti el, melyik esélyesebb jelölt szekerére „ugrik fel”.

A februári hónap fontosságát növeli, hogy március 3-án kerül sor az ún. „szuperkeddre”, amikor 14 másik állam és a külföldön élő demokraták is egyszerre voksolnak, ilyenkor már tényleg 2-3 jelöltre szokott szűkülni a mezőny.

A teljes előválasztási folyamat július közepén zárul, a jelöltet az államokban megválasztott, többségükben rögzített mandátumú küldöttek fogják megválasztani 13-a és 16-a között.

Címlapkép: Wikimedia Commons / US Senate