Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghosszabbíthatják az újévi légiutaskísérő-sztrájkot, ha nem enged a Lufthansa

Ez a cikk több mint 4 éves.

180 járatot törölt hétfőn a Lufthansa csoporthoz tartozó német Germanwings légitársaság a légiutas-kísérők független szakszervezetének (UFO) újévi sztrájkja miatt, akik munkabeszüntetéssel próbálnak magasabb béreket kiharcolni maguknak.

Az UFO múlt pénteken jelentette be a sztrájkot, amely ezen a héten hétfőtől szerdáig tart. A szakszervezet szerint a munkabeszüntetés hatására eleinte valamelyeset közeledtek a munkáltató és a dolgozók álláspontjai, azonban a hétvégi tárgyalásokat eredménytelennek minősítették.

A Lufthansa közlése szerint a Eurowingsnek járatai 15 százalékát törölnie kellett a hétfői napon.

A szakszervezet úgy véli, ekkora sztrájkból már a Lusfthansának is le kell szűrnie a tanulságokat, amennyiben viszont nem teszik, úgy minimálisan mértékben ugyan, de a sztrájk meghosszabbítását sem tartják kizártnak.

A törölt járatok nagy része belföldi gép volt, de nem szált fel több Ausztriába és Svájcba tartó járat sem a sztrájk miatt. A légitársaság vonatjegyeket ajánlott fel az érintett utasoknak, vagy a Lufthansa-csoport más gépeire szóló jegyekkel kárpótolták őket.

A szakszervezet a Germanwings esetében legfőképpen azt kifogásolja, hogy a munkaadó „nem vázol fel világos jövőképet” az alkalmazottaknak. Ez azért fontos, mert az 1400 embert foglalkoztató és 30 repülőgépet üzemeltető Germanwings már nem a saját márkája alatt folytat személyszállítási tevékenységet, hanem kizárólag Eurowings-járatok üzemeltetésével foglalkozik, és a tervek szerint fokozatosan beolvasztják az Eurowingsbe.

A személyzet sztrájkja annál is inkább erős üzenetnek számít, mivel az év egyik legforgalmasabb szakában, szilveszter-újév idején szüntették be a munkát. A tárgyalások mintegy 22 ezer légiutas-kísérő fizetéséről és munkakörülményeiről folynak.

Az UFO idén egyszer már tartott egy kétnapos sztrájkot: novemberben minden ötödik gépet törölni kellett, akkor a tiltakozó akció 180 ezer utast érintett, a munkabeszüntetés miatt pedig mintegy 20 millió eurótól esett el a légitársaság, és 1500 járatot kellett törölni. A Lufthansa vezetősége a novemberi sztrájk előtt hónapokig tárgyalni sem volt hajlandó a szakszervezeti vezetőkkel, arra hivatkozva, hogy szabálytalanul kerültek tisztségükbe. Az utóbbi hetekben munkaügyi közvetítők bevonásával tárgyaltak, eredménytelenül.

(Reuters, BBC, MTI)

Kiemelt kép: Flicker.com/BriYYZ