Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két év börtönre ítélték Hernádi Zsolt Mol-vezért Zágrábban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Első fokon ítéletet hirdetett hirdetett a zágrábi bíróság Hernádi Zsolt Mol-vezér és Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök vesztegetési ügyében, Hernádi két, Sanader hat év börtönbüntetést kapott.

A MOL elnök-vezérigazgatóját Zágrábban azzal vádolták meg, hogy kamerafelvételen is látszik, ahogyan Ivo Sanader azóta elítélt volt miniszterelnöknek kenőpénzt ígér azért cserébe, hogy a horvát nemzeti INA olajtársaságot a MOL vásárolhassa meg. Ez még 2009-ben meg is történt,

két ciprusi cég 5 millió eurót utalt át egy svájci cégnek, azonban valójában a pénzt Hernádi Zsolt küldte Ivo Sanadernek.

A volt horvát miniszterelnököt már 2012-ben elítélte a bíróság, akkor Sanader börtönbe is ment, azonban 2015-ben eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezték az ítéletet. Hernádi Zsolt Mol-vezér 2016 októberében lekerült az Interpol körözési listájáról az ellene szóló elfogatóparancs lejárata miatt. Emiatt azon év decemberében a Zágráb megyei bíróság az Európai Bírósághoz fordult, amiért Magyarország, Németország és Ausztria sem vette figyelembe a Hernádi elleni elfogatóparancsot.

Ezt követően 2018-ban is megtagadta a magyar rendőrség Hernádi kiadatását Horvátországba, azzal az indokkal, hogy az ügyben már korábban eredmény született Magyarországon, illetve hogy nem biztosítható Hernádi pártatlan elbírálása. A most lefolytatott per során nemzetközileg is kiemelkedő jogászok figyelték az ügy eljárási menetét. Véglegesnek azonban ez az ítélet nem nevezhető, bárhatóan a Mol és Hernádi fellebbeznek a döntés ellen.

„A Mol ragaszkodik a korábbi érveihez, határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat, és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen”

– reagált az ítéletre a Mol. Közleményük szerint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató továbbra is a Mol-csoport igazgatóságának teljes bizalmát és támogatását élvezi.

Magyarországon először 2011 júliusában indult kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt nyomozás ismeretlen tettes ellen, azonban a főügyészség végül megállapította, hogy a nem valósult meg bűncselekmény. Hernádi korábban egy magyar perrel próbálta biztosítani szabadságát, terve szerint az uniós szabályozásoknak megfelelően semmilyen ügy sem kerülhet újratárgyalásra az Unión belül, így ha egyszer felmentik Magyarországon, az védelmet nyújtott volna számára Európában.

(Index, HVG)

Címlapkép: Karnok Csaba, Wikipédia