Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar hatóságok megtagadták Hernádi Zsolt kiadatását Horvátországba

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megtagadta a magyar bíróság a Hernádi Zsolt ellni európai elfogatóparancs végrehajtását Hernádi Zsolt, a MOL Group vezérigazgatója ellen közölte ma este az MTI.

Hernádi Zsolt magyar üzletember, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója az algyői olajkitermelés beindulásának 50. évfordulóján tartott jubileumi ünnepségen a Szegedi Nemzeti Színházban / Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország, Wikipédia

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez a döntéséről eljuttatott közleményben úgy fogalmaz:

„fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása”

A bíróság emellett közölte, hogy Magyarországon, 2014 májusában már lezárta Hernádi vesztegetési ügyét, és az eljárást ellene megszüntette. A horvát hatóságok Hernádit 2009 óta körözik, a helyi hatóságok szerint ugyanis kenőpénzt ajánlott fel Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek, hogy a MOL kedvezményesen hozzájusson horvát INA olajtársaság irányítási jogaihoz.

Sanadert a horvát bíróság eközben már börtönbüntetésre ítélte korrupció miatt, a helyi alkotmánybíróság azonban később az ítéletet megsemmisítette és perújrafelvételt rendelt el az ügyben. A felújított tárgyalás jelenleg is folyik.

A Fővárosi Törvényszék most erre a körülményre hivatkozva írta azt, szerintük sérülnének Hernádi Zsolt jogai a kiadatással, hiszen szerintük Sanaderhez hasonlóan ítélkeznének a magyar cégvezető ügyében is.

Ahogyan az Index is figyelmeztet, az elfogatóparancs megtagadása a magyar hatóságok részéről nem jelenti azt, hogy érvényét veszíti, az együttműködés hiánya miatt azonban a gyakorlatban az végrehajthatatlanná vált.

A napokban a horvát rendőrség újfent kérte az Interpoltól Hernádi Zsolt kiadatását Horvátországba, az Európai Bíróság korábbi határozata értelmében pedig minden ilyen elfogatóparancsot határozatnak kell követnie a helyi bírói testület részéről. A zágrábi szervek azonban az EB döntését úgy fogták fel, hogy az alapján a magyaroknak kötelező lenne kiadni Hernádit részükre.

(MTI, Index)

 

Címlapkép: Karnok Csaba, Wikipédia