Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Izrael jelentős adóbevételt tart vissza Palesztinától militánsok támogatása miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Izrael a kilencvenes években kötött átmeneti békeszerződés aláírása óta a Palesztin Hatóság (PA) számára maga szedi be az adókat a palesztin lakosoktól, ennek összege körülbelül 222 millió dollár havonta mostanában.

Amióta 2014-ben megszakadtak a béketárgyalások a felek között, Izrael gyakran tart vissza nagyobb összegeket ezekből a bevételekből, hogy így gyakoroljon politikai/gazdasági nyomást a palesztin vezetésre, amikor az szerinte nem tesz eleget annak érdekében, hogy megfékezze a szélsőségeseket.

A jelenlegi befagyasztást az indokolja az izraeli biztonsági kabinet szerint, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság feje támogatásban részesíti azokat a militánsokat – illetve családjukat -, akiket erőszakos cselekményekért elítéltek Izraelben.

Hasonló lépésre már sor került februárban is, amikor szintén a különböző támadásokért elítéltek pénzbeli segélyezése miatt fagyasztottak be adóbevételeket az izraeliek.

Az izraeli biztonsági kabinet állítása szerint Abbász, illetve a PA körülbelül 43 millió dollárt fizetett ki a támadásokat végrehajtók családjainak, ezért pontosan akkora összeget fognak a jövő évi adókifizetésekből levonni.

Az Egyesült Államok az utóbbi években hasonló politikát folytat. Tavaly például egy törvénnyel jelentősen lecsökkentették a PA-nak folyosított segélyek összegét, amíg az nem állítja le az Abbász által „nemzeti hősöknek” nevezett támadók támogatását.

További több száz millió dolláros támogatásokat vont meg Amerika az ENSZ illetve humanitárius szervezetek alapjaitól is, amelyek palesztinokat támogatnak, hogy így kényszerítse Abbászt a béketárgyalások folytatására.

„Túl sokáig engedtük, hogy a Palesztin Hatóság terroristákat fizessen. Ennek a bulinak most vége”

– írta Avi Dichter helyettes izraeli védelmi miniszter Twitteren.

(Reuters)
Címlapkép: Trump in Israel flickr