Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

350 ezer új menekültre számít az ENSZ, ahogy a szír hadsereg Idlib felé tart

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idlib, az utolsó, lázadók által ellenőrzés alatt tartott szíriai tartományban a kormányerők orosz légicsapásokkal támogatva Ma’arat an-Nu’Man és Szaraqab városok felé folytat offenzívát, miután az elmúlt hetekben több száz négyzetkilométert foglaltak vissza.

A Ciprus-méretű tartományban a hadműveletek kezdete (idén április) óta már mintegy 400 ezer ember kényszerült menekülésre otthonából az ENSZ Humanitárius Megfigyelő Hivatalának (Humanitarian Coordination Office – Ocha) jelentései szerint.

„A folyamatos ágyúzás és légicsapások Idlib déli részén, főként civilek által lakott területeken jelentős számú áldozattal járt, nők, férfiak és gyerekek körében egyaránt.”

– jegyezték fel az egyik ENSZ-jelentésben.

A Szír Egészségügyi Hálózat (SAMS) adatai szerint 51 egészségügyi létesítményt összesen 72 légi támadás ért az offenzíva áprilisi kezdete óta. Több nagyobb kórháznak teljesen be kellett szüntetnie az operációk végzését a károk miatt, a mobil egészségügyi klinikák „elfogadhatatlan kondíciók közt” kénytelenek működni, és egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő utánpótlás.

Az OCHA jelentése szerint a decemberi jelentésekben szereplő menekültek közül 140 ezer gyermek van, ezek mintegy fele ráadásul 5 éven aluli. Az egészségügyi segítőszolgálatok eddig 69 súlyosan alultáplált gyermeket és 276 akutan alultáplált anyát regisztráltak eddig, de több tízezren szorulnak rajtuk kívül még élelmiszer-segélycsomagokra.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy a Szír Emberi Jogi Hálózat (SNHR) szerint, ami az ENSZ-nek készít jelentéseket a helyi helyzetről, orosz harci gépek, és szír kormányerők szándékosan támadnak civil célpontokat a hadműveletek során.

Fadel Abdul Ghany, a szervezet elnökekorábban a Reuters-nek úgy számolt be, hogy

„Az orosz hadsereg és szír szövetségese szánt szándékkal céloz meg civileket, rekordmennyiségű egészségügyi létesítményt bombáznak.”

Eddig tucatnyi nagyobb világszintű humanitárius szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy Idlib a katasztrófa szélén táncol, 3 millió civil élete van veszélyben, köztük 1 millió gyereké.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy az amerikai erők Szíriából történő kivonulásával a helyi hatalmi egyensúly Oroszország és Irán javára billenhet át, a nyugati szövetségesek rovására.

(TAZ)