Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az iraki rendszerellenes tüntetők megbénítottak egy olajmezőt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton kormány- és rendszerellenes tüntetők foglalták el Irakban a Nasszírija olajmezőt, és arra kényszerítették a szolgálatot teljesítő munkásokat, hogy szakítsák meg a vezérlőközpontból a kitermelőberendezések energiaellátását – írja a Middle East Monitor.

A naponta 90.000 hordót kitermelő mezőt eddig soha nem kapcsolták még le – ahogy más olajmezőt sem az országban.

A létesítményt elfoglaló tüntetők helyi források szerint azt skandálták,

„nincs haza, nincs olaj!”

Az olajmezőn nincsenek jelen külföldi vállalatok, és az ország gazdaságát különösen érzékenyen érinti, mivel a világ második legnagyobb olajexportőreként különösen erősen függ az olajtól. A tüntetők korábban is zártak már le finomítókat és kikötőket, melyek szintén az olajtermeléshez és kereskedelemhez kötődnek, emellett volt, hogy a jegybankot is blokád alá vették.

Az október óta tartó tüntetések többször fajultak erőszakig, a kormányerők több alkalommal lőttek a tüntetők közé, az egyik ilyen után, november végén a kormányfő bejelentette lemondását, azonban ez nem volt elegendő a tiltakozók lecsillapítására. Decemberben ismeretlen, vélhetően kormánypárti fegyveresek támadtak a békés rendszerellenes tüntetőkre, többeket megölve valamint megsebesítve, és a tiltakozási hullámnak eddig több, mint 450 áldozata van, akik javarészt a kormányellenes megmozdulások résztvevői közül kerültek ki.

A megmozdulások résztvevői a nép jelentős részének kilátástalan anyagi helyzete és a korrupt politikai elit, valamint a rendszer leváltásáért vonult az utcákra, ahogy azzal is elégedetlenek, hogy az országban az elmúlt években látványosan megnőtt az iráni befolyás.

A Világbank adatai szerint Irak rendelkezik a világon a negyedik legnagyobb olaj tartalékkal, a negyven milliós ország közel negyede mégis napi 1,9 dollárból kénytelen megélni.

Az évtizedek óta tartó háborúk, a két amerikai megszállás és az Iszlám Állam elleni küzdelem után az ország infrastruktúrája és több városa is romokban hever. Emellett a teljes népesség körében 7,9%, míg a fiatalok (18-25) közt ennek több mint a duplája, 17% a munkanélküliek aránya.