Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zöld-konzervatív koalíciós kormányzás jöhet Ausztriában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Zöld-konzervatív kormányzat alakul meg a bécsi újévi koncert hangjaira január elsején Ausztriában – legalábbis a megválasztott, jobboldali kancellár ígérete szerint. Az Azonnali.hu híradása szerint Sebastian Kurz, a korábbi, szeptemberi időközi választásokon győztes Osztrák Néppárt kancellárja sajtótájékoztatóján arról beszélt, a jelenlegi helyzetben „lehetségessé vált” egy konzervatív-zöld koalíciós kormányzás nyugati szomszédunknál.

A már december végén, karácsony előtt megkezdődő zöld-ÖVP-s koalíciós tárgyalások végül ma ezek szerint áttörést érhettek el, bár azt még nem tudni, pontosan milyen arányban osztozik majd a két párt a miniszteri tárcákon, és milyen mértékben befolyásolja majd a zöld szövetség Kurz kormányprogramját.

Mindenesetre Kurz azt ígérte, hogy az újévig fennmaradó napokban azon fognak dolgozni Werner Koglerrel, az Osztrák Zöldpárt vezetőjével, hogy minden apró részleten, különbözőségek átrágják magukat, és a zökkenőmentes kormányzás minél előbb elindulhasson.

A sajtónak a kancellár úgy fogalmazott, azért szavaztak rá az osztrákok, hogy „ne nőjön az államadósság, hogy csökkentsék az adókat, és hogy konzekvens politikát folytassanak az illegális migráció ellen,” ugyanakkor szeretné mindebbe a programba beemelni a zöldek által képviselt környezetvédelmet és átláthatóságot is.

Eközben Werner Kogler, a Zöldek vezetője a maga részéről „nem siettetné” a tárgyalásokat, és azt sem hiszi, hogy – ahogyan azt Kurz mondta – újévig megegyeznének a felek. Azt is elmondta, a Zöldek elsősorban „új politikai kultúrát” várnának egy türkiz-zöld koalíció kormányzati politikájától.

Mint az ismert, a tavaszi, ibizai Heinz-Christian Strache szélsőjobboldali alkancellár videója okozta botrány után az Osztrák Szabadságpárt és a Néppárt koalíciója felbomlott Bécsben, szeptember 29-én pedig Kurz, előrehozott választáson a legtöbb szavazatot is megszerezte, a stabil kormányzáshoz azonban koalíciós partnert kellett keresnie, ez pedig a teljes őszt is felölelte Ausztriában.

Az ÖVP akkor 37,4 százalékkal söpörte le az osztrák politikai pályát, míg a Zöldek negyedik helyen, de megerősödve, 13,9 százalékot söpörtek be, főleg a nagyvárosokból. A két párt több mint feles többsége a bécsi törvényhozásban már stabil kormányzáshoz is vezethet, kérdés persze, mit szól majd az osztrák ökopárt Kurz erős, bevándorlóellenes kijelentéseihez és ilyen irányú politikájához.

Az ország államelnöke egyébként 2016 óta az ugyancsak zöldpárti Alexander van der Bellen, aki akkor, az elnökválasztáson a szabadságpárti Norbert Hofer ellen győzött, pár százalékkal.