Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Netanjahut újraválasztották a Likud párt elnökének Izraelben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Előválasztást tartott csütörtökön az izraeli jobboldali konzervatív Likud kormánypárt, és párton belüli szavazással döntöttek a március 2-ára kiírt izraeli választásokon lévő miniszterelnökjelöltjükről és a párt vezetőjéről. Netanjahu a szavazatok mintegy hetven százalékának megszerzésével Twitteren jelentette be „hatalmas győzelmét”, amivel ő marad a Likud vezetője.

Jelenleg Izraelben átmeneti kormány van hatalmon, a miniszterelnök továbbra is a likudos Benjamin Netanjahu.  Vele szemben az előválasztáson Gideon Szaár korábbi oktatási és belügyminiszter indult, ő az izraeli média értesülései szerint csupán a szavazatok 28 százalékát szerezte meg.

Nem zajlott azonban zökkenőmentesen az előválasztás, szerdán este félbeszakítani kényszerült kampánykörútját Netanjahu a palesztin fennhatóságú területektől mindössze 12 kilométerre található Askelonban, amikor gázai rakétatámadás indult az izraeli város ellen. A rakétát még becsapódás előtt megsemmisítette a Vaskupola védelmi rendszer, Netanjahu ezt óvóhelyen vészelte át. Az izraeli hadsereg válaszcsapásként vadászgépeket és helikoptereket vetett be Gáza ellen.

Korábban szeptemberben kényszerült megszakítani kampánykörútját Netanjahu, akkor a szintén dél-izraeli Asdód városban érte rakétatámadás.

„Az, hogy az izraeli állampolgárok csak a terroristák kegyelme miatt élnek és Izrael miniszterelnöke képtelen bejárni az országa egész területét szégyenfolt a déli biztonságpolitikán”

– nyilatkozta Netanjahu legnagyobb riválisa, Beni Ganz a szerdai támadást kommentálva, szerinte az, hogy ez megtörténhetett, „az elrettentés olyan hiánya, amit egyetlen szuverén ország sem tud elfogadni”.

Bár pártjában magas többségű támogatást élvez, a márciusi választásokon közel sem vár ennyire könnyű megmérettetés Netanjahura. A márciusi voksolás egy éven belül a harmadik lesz, miután az eddigi választásokon sem ő, sem a centrista Beni Ganz nem tudott egyértelmű többséget szerezni, valamint támogatottságát korrupciós ügyek és hivatali visszaélés vádja is gyengítették.

Az áprilisi előrehozott választásokon a Likud és Netanjahu nem tudta a kormányalakításhoz szükséges 61 képviselő támogatását megszerezni, így már szeptember 17-én is volt egy választás Izraelben, aminél újból ugyanez történt – Izraelben amennyiben egyik pártnak sem sikerül többséget szereznie választások útján, 28 nap áll rendelkezésre a parlamenti többség egymás közötti tárgyalásokkal való megszerzésére. A 28 nap lejárta után (ha az elnök által kijelölt vezető nem tud elég koalíciós partnerre szert tenni) 21 nap áll rendelkezésére bárkinek a 61 fős többséget megszerezni. Ha ez is lejár, új választást kell kiírni, ez történt idén másodszorra, így a márciusi lesz a harmadik előrehozott választás. Kérdéses, hogy ugyanazzal a korrupciós botránnyal körbefont Netanjahuval miniszterelnök-jelöltként harmadszorra újrázva miért lehet más az eredmény márciusban, mint eddig.

(168 óra, Guardian, MTI)

Címlapkép: Benjamin Netanjahu, Twitter