Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kényszersorozták, majd egy jeges-tengeri katonai bázisra hurcolták Putyin egyik politikai ellenfelét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elrabolták és egy távoli jeges-tengeri katonai bázisra hurcolták a Vlagyimir Putyin orosz elnök legharcosabb kritikusának számító Alekszej Navalnij egyik aktivista szövetségesét, akit korábban besoroztak az orosz hadseregbe – erről az ellenzéki politikus stábjának vezetője, Leonyid Volkov számolt be először a Telegramon szerdán, majd a Meduza nevű független orosz újság írt az esetről.

Ruszlan Savedgyinovot, aki projektvezetőként dolgozott Navalnij Korrupcióellenes Alapjánál(FBK), hétfőn vették őrizetbe a rendőrök moszkvai lakásán, miután váratlanul rátörték az ajtót, áramtalanították a helyiséget, és deaktiválták az Savedgyinov telefonjának SIM-kártyáját. Az aktivista kedden este már az orosz fővárostól mintegy 2000 km-re északra fekvő Novaja Zemlja nevű jeges-tengeri szigetcsoport légvédelmi rakétabázisán találta magát.

A Novaja Zemlja egyébként hírhedt bázisa az orosz haderőnek, a hidegháború idején nukleáris fegyver-kísérleti telep működött a szigetcsoporton, itt robbantották fel az eddig megépített legnagyobb nukleáris fegyvert, az 50 megatonna hatóerejű Cár-bombát is.

Navalnij elmondása szerint noha a katonai bázison Savedgyinov nem használhat saját telefont, szerdán mégis tudtak röviden beszélni egymással, így derült ki, hogy az aktivistát – akinek hollétéről még kedden sem lehetett semmi biztosat tudni – a távoli rakétaállomásra vitték.  Savedgyinov arról számolt be, hogy egyéves katonai szolgálata alatt állandó megfigyelés alatt lesz: egy katonatársa éjjel-nappal figyelni fogja, hogy mit csinál.

„A katonai szolgálat gyakorlatilag egyenlővé vált emberek bebörtönzésével”

-írta ki Twitterére Navalnij, aki egy videót is posztolt, amin az látszik, hogy készenléti rendőrök egy mikrobuszba tuszkolják Savedgyinovot, mielőtt elszállítják.

Ellenzéki aktivisták a cári Oroszország és a Szovjetunió idején használt módszerekhez hasonlították Savedgyinov erőszakos elhurcolását az az ország egyik távoli zugába.

Savedgyinov két hónappal ezelőtt kapta meg sorozólevelét, amely ellen egészségügyi okokra hivatkozva nyújtott be fellebbezést, a jogorvoslati procedúra pedig még javában zajlott, amikor hétfőn megjelent nála a rendőrség.

A hatályos orosz törvények szerint minden 18 és 27 év közötti orosz férfinak kötelezően kell egy évet szolgálnia a seregben. A New York Times azonban Savedgyinov esete kacspán úgy ír a sorozás intézményéről, mint egy kvázi új módszerről, ami Putyin ellenzékének ellehetetlenítésére szolgál.

A Meduza által megkérdezett jogvédő szerint törvénytelen lépés volt elvinni Savedgyinovot azelőtt, hogy lezárult volna a fellebbezési folyamat. A szakértő azt is megjegyezte, a fiatal aktivista ügye azért is felháborító, mert az újoncokat először kiképzőtáborokba szokás vinni, nem pedig egyenesen az olyan katonai bázisokra, mint a Novaja Zemlja.

A moszkvai hadügyi tárca szerint azonban Savedgyinovot törvényesen vitték el miután a bíróság hétfőn – tehát aznap, amikor megjelentek az aktivista lakásán a rendőrök – elutasította a fellebbezést.

Az aktivista azelőtt részt vett Navalnij sikertelen elnökválasztási kampányában 2018-ban, szerepelt az ellenzéki politikus online-tévécsatornájának adásaiban, és dolgozott Navalnij FBK-jának is.

(Reuters, Medusa)