Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt embert halálra, hármat 24 év börtönbüntetésre ítélt a szaúdi bíróság a meggyilkolt újságíró ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Öt embert ítélt halálra a mai napon a szaúd-arábiai bíróság Dzsamal Hasogdzsi újságíró, a Washington Post munkatársának meggyilkolásáért, írja az Index a Telegraph nyomán.

A szaúdi rendszert nyíltan kritizáló Hasogdzsit a tavaly októberben gyilkolták meg, maradványaira a főkonzul isztambuli kertjében bukkantak rá. Az újságíró elleni merénylet tényét a szaúdi állam sokáig tagadta, és bár később elismerték halálát, azt állították, semmi közük hozzá, a férfi verekedés áldozata lett.

Nem sokkal azelőtt, hogy holttestét megtalálták, Recep Tayyip Erdogan török államfő egy sajtótájékoztatón azt állíttotta: elegendő bizonyítékuk van arra nézve, hogy a gyilkosságot napokkal előre kitervelték.

A gyilkosságot megelőzően ugyanis a szaúdi titkosszolgálat Isztambulba érkezett, illetve 15 embert lencsevégre kaptak a konzulátus kapujában, valamint úgy tudják, a az arab királyság emberei korábban felderítették a konzulátus közelében található erdőt is.

A török hatóságokat csak a gyilkosság után két héttel engedték be helyszínelni a szaúdi konzulátus épületébe. A Hürriyet török lap értesülései szerint a konzulátus átvizsgálásakor a török nyomozók nagy valószínűséggel a nyomok eltüntetése végett frissen festett falakra bukkantak.

A Telegraph információi szerint tizenegy gyanúsítottat hallgattak ki, köztük közvetlenül a koronahercegnek dolgozó ügynökökkel; a tárgyalásokat teljes titokban hajtották végre. A halálraítélt öt ember mellett három másik összesen 24 évnyi börtönbüntetést kapott, mindannyian fellebbezhetnek.

Címlapkép: Kép: Twitter