Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ujgurokkal szolidaritást vállaló hongkongi tüntetők csaptak össze a rendőrséggel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap a rendőrség paprikasprével oszlatta a többnyire békés tüntetőket Hongkong üzleti negyedében, akik az ujgur népesség Kína általi elnyomása ellen tüntettek.

Az összegyűlt mintegy ezer ember közül sokan fekete maszkokkal takarták el az arcukat félve a retorzióktól. A sokféle korosztályt magában foglaló, ezres tömegben olyan feliratokkal lehetett találkozni, mint

„Szabad ujgurok, szabad Hongkong”

illetve

„A kamu ‘autonómiának’ Kínában népirtás a vége”

Az ENSZ egyik emberi jogi intézménye, a Bizottság a Faji Megkülönböztetés Felszámolásáért tavaly ősszel tett közzé megbízható információkat, melyek szerint a kínai kormányzat kb. egymillió ujgurt tart fogva átnevelőtáborokban.

Gay McDougall, a bizottság egyik tagja elmondta, erősen aggasztó, hogy a vallási szélsőségesek elleni küzdelem és a stabilitás megőrzésének nevében a kínai kormányzat „jogon kívüli zónává”, egy hatalmas internálótáborrá alakította az Ujgur Autonóm Régió névre is hallgató Hszincsiangot.

Nicholas Bequelin, az Amnesty International szakértője a The Interceptnek nyilatkozva rámutatott:

a kínai hatóságok egy masszív agymosási műveletet folytatnak, önkényesen, mindenféle jogi kereten kívül tartanak fogva százezreket, akiket intenzív politikai indoktrinációnak vetnek alá.

A 9/11 utáni hetekben-hónapokban Kína olyan dokumentumokkal rukkolt elő, amelyek szerint egy addig senki által nem ismert ujgur csoport, a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) fontos részét képezi Oszama bin Láden terrorista hálózatának.

A kínai retorikával ellentétben azonban az ETIM és más ujgur fegyveres csoportok nagyon gyengék, és elhanyagolható veszélyt jelentenek a kínai államra nézve. Michael Clarke, a Hszincsiangot tanulmányozó ausztrál kutató szerint Peking jelentősen eltúlozza az ETIM fenyegetését, és annak nemzetközi terrorhálózatokba való beágyazottságát.

Azóta az internálótáborok behálózzák egész Hszincsiang tartományt, és fény derült arra is, hogy teljesen titokban a leginvazívabb kémprogramokat telepítették azoknak az utazóknak a mobiltelefonjaira a kínai határőrök, akik Hszincsiang-Ujgur tartományban léptek be az országba.

A telepített Android-alkalmazásokat átvizsgálták kiberbiztonsági szakértők is, akik arra jutottak, hogy az app nemcsak tovább küldi érzékeny adatainkat a telefonról, de valószínűleg kulcsszavas szűrése is van olyan kifejezésekre, mint „iszlám”, „Korán”, „Allah”, – nem meglepő módon blokkolják az Al-Káida magazinjának elérhetőségét is, de a Dalai Láma írásait, vagy az Unholy Grave nevű japán metálbanda számait is.

Ezért feltehetőleg ez a program a kínai korlátozott intranetet szűrő „feketelisták” alkalmazásának egy további, veszélyesebb változata lehet.

A vasárnap tüntető hongkongiak közül sokan – akik már 7 hónapja demonstrálnak folyamatosan eredetileg a kiadatási törvény, majd annak visszavonása óta a Peking-barát kormányzat ellen – a saját ügyükkel párhuzamba állítják az ujgurok elnyomását Nyugat-Kínában:

„Úgy gondolom, az alapvető szabadságjogok és a függetlenség mindenki számára járnak, nem csak a hongkongiaknak.”

– nyilatkozta egy demonstráló nő a Reutersnek.

(Reuters)