Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Újszínház már lezárta, a főváros viszont folytatja a vizsgálatát a zaklatási ügyben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Úszínház tegnap nyilvános közleményben jelezte: lezárták a Mihályi Győző ügyében indított etikai vizsgálatot, és nem találtak bizonyítékot szexuális zaklatásra. Magában a közleményben egyébként egyszer sincs megnevezve Mihályi. Az etikai bizottság a közlemény szerint a bejelentés és a színházi nyilvántartások összevetésével, a rendelkezésre álló iratok és írásbeli nyilatkozatok áttanulmányozása nyomán, és meghallgatások alapján megállapította, hogy

  • a bejelentésben, mely a Fenntartóhoz érkezett, több időbeli és tárgybéli pontatlanság van,
  • a bejelentő levelében maga sem állítja, hogy az érintett színész szexuális zaklatást követett el,
  • a bejelentő nem sértettként tette a bejelentést, hanem általa hallott információk alapján,
  • a vizsgálat során szexuális zaklatásra vonatkozó bizonyíték nem került elő, ilyen cselekményt nem tárt fel a vizsgálat,
  • hivatalos bejelentést sem akkor, sem azóta nem tett senki.

Mindezek után pedig a közlemény úgy zárul:

„A színház a továbbiakban nem kíván foglalkozni a sajtóban megjelenő híresztelésekkel, kizárólag a művészi munkára szeretne koncentrálni és kérjük a sajtó képviselőit, hogy ezt tartsák tiszteletben.
Az Újszínház, valamint a társulat ezen üggyel kapcsolatban további nyilatkozatot nem kíván tenni!”

Mindenesetre úgy tűnik, a színház etikai bizottságának vizsgálata nem mindenkit töltött el maradéktalan elégedettséggel. Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szintén közleményben tudatta a mai napon:

„Annak ellenére, hogy az Újszínház a napokban lezárta belső etikai vizsgálatát a szexuális zaklatás gyanúját felvető ügyben, a Főváros által indított felügyelőbizottsági vizsgálat továbbra is folyamatban van. Ezt különösen indokolttá teszi, hogy az ügyben az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megszólalt Szántó Péter, a zaklatási ügyet bejelentő volt színházi dolgozó, aki szerint már tanúvallomások is keletkeztek az ügyben, amelyek megerősítik korábbi bejelentése tartalmát. A mai napon arra kértem a felügyelőbizottságot, hogy a vizsgálat terjedjen ki a frissen felmerült tényekre, vallomásokra is.”

Az Egyenes Beszéd tegnap esti adásában Szántó Péter valóban mutatott olyan írásos dokumentumokat a műsorvezetőnek, amelyek többek közt arra utalnak: a színház munkatársai közt is beszédtéma volt Mihályi viselkedése, nem megfelelő közeledése a női munkatársakhoz. Erről a Szántó által felolvasott egyik nyilatkozatban az áll: a nyilatkozó magától az érintettől is hallotta a történetet, és több női munkatárstól is hallott panaszt Mihályival kapcsolatban. A nyilatkozatban egyébként az áll:

„Az üggyel kapcsolatban semmilyen hivatalos, átfogó vizsgálatról nem tudok. Az üggyel, annak cáfolatával vagy valóságalapjával, az esetleges intézkedésekkel kapcsolatban a társulat tagjaként semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptam. Az esemény megtörténtét bizonyítani nem tudom, és nem az én feladatom. Az alábbi nyilatkozattal egy érdemi, független vizsgálóbizottság felállítását kívánom támogatni, az igazgatói pályázat szakmai bizottságába a társulat nem delegált egyetlen tagot sem, a lehetőségről tájékoztatást sem kaptunk.”

Az Egyenes Beszéd vonatkozó része ide kattintva nézhető meg.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, december elején a Katona József Színház után az Újszínházban is szexuális zaklatási vád fogalmazódott meg, nem sokkal később pedig az is kiderült, hogy Mihályi Győző színművésszel szemben. Dörner György igazgató a Fővárosi Önkormányzattól, mint fenntartótól kapott levelet az állítólagos zaklatási esettel kapcsolatban, amelyre még 2016-ban kerülhetett sor.

Az ügyben még akkor megszólalt maga Mihályi is, szintén az ATV-ben, ráadásul elég szerencsétlen módon azzal védekezve, hogy a vele szemben vádakat megfogalmazó levelet nem a sértett, hanem egy bejelentő írta, akinek  szerinte „semmi köze a dologhoz”.

Az egyik legmegrendítőbb kijelentése Mihályinak az volt, hogy szerinte a színház akár mondhatta volna azt is, hogy „nem kell minden levélre válaszolni, vagy válaszolunk rá, hogy nem értünk egyet ezzel az állítással, cáfoljuk minden mondatát, és visszaküldtük volna neki.”

Az ügyben etikai vizsgálatot indított a Színházi Dolgozók Szakszervezete is, amely kirívó gyorsasággal állapította meg, hogy nem találta megalapozottnak a Mihályi Győzővel kapcsolatban felmerült „bizonytalan feltételezéseket”. Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke maga Mihályi Győző.

A színész a mai napon jelentette be, hogy visszaadja főszerepeit, mert „belefáradt, belerokkant” az ügybe.

Címlapkép: MTI / Manek Attila