Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit parlament megszavazta a brexit-megállapodást, januárban hivatalosan kiléphetnek az EU-ból

Ez a cikk több mint 4 éves.

A brit parlament megszavazta Boris Johnson brexit-megállapodását, tehát esélyes, hogy a britek január 31-én kilépnek az Európai Unióból. A jelenlévő 353 képviselőből 234 szavazta meg a javaslatot, ami a választások utáni konzervatív többséget tekintve nem túl meglepő arány.

A Telegraph riportere, Asa Bennett osztotta meg ezt a képet twitteren, amelyen Boris Johnson miniszterelnök köré gyűlnek a konzervatív képviselők, hogy aláírhassa a javaslatot:

Szakértők szerint a jelenlegi megállapodás sokkal közelebb áll a megegyezés nélküli (no-deal) Brexithez, mint Theresa May volt kormányfő brexit-terve. Ezzel szinte teljesen biztossá vált, hogy az ország elég keményen szakít az Európai Unióval másfél hónap múlva, és az országban tartózkodó EU-s állampolgárok jogainak rendezése sem fog kielégítően megtörténni addig. A megállapodás elég sok bizonytalanságot hagy az északír kérdésben, itt ugyanis az Ír tengeren gyakorlatilag átmeneti vámhatár jönne létre Nagy-Britannia és Észak-Írország között.

A képviselőház egyik alelnöke a szavazást követően boldog karácsonyt kívánt a parlament tagjainak, akik leghamarabb január hetedikén ülnek össze újra.