Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Képviselőház alkotmányos vádat emelt Donald Trumppal szemben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy egész napos vitát követően csütörtök éjjel megszavazta az amerikai törvényhozás alsóháza, hogy vádat emel Donald Trumppal szemben, azaz az impeachmentet. Ez még nem jelenti azt, hogy az elnököt el is fogják mozdítani a pozíciójából, mivel arról csak a Szenátus dönthet, de olyan szempontból mindenképp történelmi jelentőségű a lépés, hogy Trump mindössze a harmadik elnök az USA történetében, akivel szemben megszavazták az impeachmentet (1868-ban Andrew Johnson, 1999-ben Bill Clinton ellen emeltek vádat).

A most megszavazott vádnak két pontja van:

  • az egyik szerint Trump visszaélt elnöki hatalmával, amikor egy telefonbeszélgetés során arra kérte Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy az USA által nyújtott katonai segítségért cserébe emeljen vádat Joe Biden demokrata elnökjelölti posztért induló volt alelnök fia ellen annak ukrajnai üzleti ügyei miatt,
  • a másik szerint Trump akadályozta a Kongresszus működését.

A Képviselőház demokrata többsége mindkét pontot megszavazta, azonban egyetlen republikánus képviselő se szavazott át: az első pontot 230-197 arányban szavazta meg a ház, a másodikat 229-198 arányban. Szemben a republikánusok összetartó tömbjével két demokrata képviselő is nemmel szavazott a vádemelésre, egy képviselő pedig, a  demokrata elnökjelöltségért kampányoló Tulsi Gabbard tartózkodott, mivel „lelkiismerete szerint nem tudott ” se igennel, se nemmel szavazni, ezért „középen áll”, idézi a Guardian.

A szavazás alatt Trump egy kampányeseményen szónokolt Michiganben, ahol kijelentette, hogy „nem igazán olyan érzés, mintha épp vád alá helyeznének minket”, és az impeachmentet „politikai öngyilkosságnak” nevezte a demokraták számára.

Az elnöknek valóban nincs sok félnivalója, mivel a Szenátus, amelynek a végső döntést kell majd meghoznia, republikánus többségű.

A mostani szavazás is megmutatta, hogy a Republikánus Párt teljes mértékben összetart ebben a kérdésben, ráadásul több vezető republikánus szenátor már rég kijelentette, hogy semmiképp se fogja megszavazni az impeachmentet. A szenátusi jobboldal vezetője, Mitch McConnell, Kentucky szenátora kedden kijelentette, hogy „egyáltalán nem pártatlan” ebben a kérdésben, Lindsey Graham szenátor, az igazságügyi bizottság elnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy „mindent meg fog tenni, ami a hatalmában áll azért, hogy minél hamarabb véget vessen az eljárásnak a Szenátusban”.

A Szenátus képviselőinek elvileg pártatlan bírákként kellene megtárgyalniuk egy ilyen vádat, miután meghallgatták az összes releváns tanút, és az összes bizonyítékot alaposan átvizsgálták. Ez most nyilvánvalóan nem fog megtörténni. Éppen ezért a Képviselőház arról még nem döntött, hogy mikor adja át a Szenátusnak az ügyet – Nancy Pelosi demokrata házelnök a szavazást követő sajtótájékoztatón azt az álláspontot képviselte, hogy előbb „meglátják”, hogy alakulnak a dolgok a felsőházban.

Röviden tehát nem valószínű, hogy Donald Trump el lesz mozdítva az elnökségből, az érdekes kérdés az lesz, hogy az egész impeachment hogyan hat majd a közelgő elnökválasztásra.

Címlapkép: Wikimedia / Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America