Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Peru összes McDonald’s étterme bezárt, miután meghalt 2 alkalmazottjuk munkahelyi balesetben

Ez a cikk több mint 4 éves.

December 15-én egy limai McDonald’s-ban két dolgozó is áramütést kapott és meghalt, azóta pedig  tüntetések zajlanak az étteremlánc rossz munkakörülményei miatt.

A 19 éves Alexandra Porras-t az üdítőgép takarítása közben, egy meglazult kábel miatt rázta meg az áram, a 18 éves Gabriel Campos pedig akkor kapott halálos ütést, amikor munkatársán próbált segíteni, áll a perui rendőrség közleményében.

A McDonald’s Twitteren jelentette be hétfőn, hogy 2 napra bezárják az ország összes éttermét, így gyászolva alkalmazottaikat, a lánc perui működtetője, az Arcos Dorados pedig közleményt adott ki az esettel kapcsolatban. A vállalat azt írja, dolgoznak azon, hogy kiderítsék, mi történt és mindenben együttműködnek a nyomozást végző hatóságokkal.

Ennek ellenére a tűzoltók és több más hatósági dolgozó is azt nyilatkozta a helyi médiának, nem engedték őket be az étterembe, amikor a helyszínre rendelték őket a baleset után.

Az egyik áldozat anyja egy peru tévécsatornának adott interjút, amelyben elmondta, lánya korábban is panaszkodott arra, hogy rendes védőfelszerelés és megfelelő öltözék nélkül kellett takarítania, műszakjai pedig gyakran voltak 12 óra hosszúak.

Peru munkahelyi biztonságot vizsgáló ügynöksége 30 napos nyomozást rendelt el az ügyben, és ha bűnösnek találják az étteremláncot, közel 17 millió forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie.

Eközben Christian Sanchez, korábbi foglalkoztatási miniszter azt nyilatkozta, szerinte nincs szükség nyomozásra, hiszen egyértelmű, hogy mulasztás történt. Ugyanakkor úgy véli, a helyi hatóságok és az állam is felelős a tragédiáért az országosan problémás munkakörülmények miatt.

A kedden kitört tüntetés is azt mutatja, az elégedetlenség nem csak a gyorsétteremláncnak szól, hanem a perui munkapiac alacsony szintű szabályozottságára hívja fel a figyelmet. A rossz munkakörülmények ugyanis általánosak az országban, és gyakran a dolgozók számára veszélyes és kizsákmányoló helyzeteket idéznek elő.

Ahogy arra a Guardian riportjában rámutat, az ország statisztikai hivatala szerint jelenleg a lakosság 70%-a dolgozik szabályozatlan munkakörülmények között. A problémát pedig tovább fokozza, hogy mindössze 661 munkaügyi ellenőr van 25 régióra, tehát nagyon ritkák az ellenőrzések, és így a munkaadók nem kényszerülnek rá, hogy betartsák a szabályokat és előírásokat.

A New York Times azt is megemlíti az esettel kapcsolatban, hogy az ország hatalmas gazdasági növekedést produkált a múlt évtizedben, a dolgozó réteg kiszélesedésében pedig a McDonald’s-féle multiknak is nagy szerepük volt.

Ezek a globális vállalatok rengeteg új, könnyen betölthető pozíciót kínáltak az országban élőknek, stabil fizetéssel. Ugyanakkor az állami szabályozatlanság és a dolgozók kiszolgáltatottsága miatt nem érdekük változtatni a rossz munkakörülményeken, a rendszeres túlóráztatásokon és a munkahelyek biztonságosabbá tételén.

(The Guardian, The New York Times)