Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Libanon újra forrong a visszalopódzó bukott miniszterelnök miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Erőszakba torkolltak a két napon át tartó kormányellenes tüntetések a hétvégén Bejrútban. A lassan két hónapja kezdődött tüntetéssorozat újabb hullámát az idézte elő, hogy a kormányalakítási tárgyalások zátonyra futottak, és

a hírek szerint az október 29-én éppen a tömegtüntetések hatására lemondott Szaad Haríri foglalhatja el újra a miniszterelnöki pozíciót.

A tiltakozók azonban hallani sem akarnak az exkormányfő visszatéréséről, miután kabinetjének tulajdonítják azt a súlyos válságot, amely évtizedes mélypontot hozott az ország gazdaságában, és a Haríri-adminisztráció megszorító intézkedései korbácsolták fel az indulatokat annyira, hogy több százezres tömegtüntetések szerveződtek októberben ( tüntetéseket közvetlenül az ún. WhatsApp-adó, a telefonos csevegőprogram ingyenes hanghívásainak adója robbantotta ki, ami a kormány megszorító csomagjának volt a része). A tüntetőknek a teljes politikai elitből elegük van, független kormányfőt akarnak Haríri helyén látni.

Bár a hétvégi, több ezres tüntetések békésnek indultak, a rendőrség, majd végül a hadsereg könnygázzal és gumilövedékkel oszlatott a parlament környékén a libanoni főváros központjában. Több hírforrás szerint a tüntetők rendőri túlkapások tömegéről számoltak be. A vasárnapi összecsapásban több tucatnyian megsérültek: 14 embert kórházba kellett vinni, és a helyszínen is több mint 40 embert kellett ellátni.

Ahogyan a korábbi tüntetések alkalmával, a demonstrálóknak most sem csak a rendőrséggel kellett szembenézniük: az ország déli részét uraló siíta katonai szervezet, az Irán által támogatott Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah többször is egyértelműen kiállt Haríri mellett és ellenezte a lemondását. A hétvégi tüntetésekről szóló tudósítások szerint is először a kormányellenes csoporttal szemben felsorakozó Hezbollah-tábor provokált ki összecsapást a tüntetőkkel.

A tüntetés után mindenesetre hétfő reggel Michel Aoun köztársasági elnök bejelentette: elhalasztja a kormányfő személyének eredetileg hétfőre tervezett bejelentését, és csütörtökig tovább fog egyeztetni a parlamenti frakciókkal a kormányalakításról.

 

Iránban az állami erőszak győzött

Míg Libanonban a kormányellenes tüntetések újra a tetőfokára hágtak, a közel-keleti régió másik országában, Iránban a hatalom vérbe fojtotta a tiltakozásokat.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn kiadott becslése szerint több mint 300-an vesztették életüket a november közepi tömegtüntetések idején.

Mint arról korábban beszámoltunk, az internetes hálózat erőteljes korlátozása ellenére is napvilágra kerültek olyan felvételek a tüntetésekről, amelyeken a hatóság éles lőszert vet be.

A tiltakozást Iránban az váltotta ki, hogy a korábbi benzin-fejadagot, mely 250 liter volt havonta, 60 literre csökkentették, az árat pedig 10.000 riálról a másfélszeresre, 15.000 riálra növelték, a fejadag túllépése esetén pedig háromszoros, 30.000 riálos literenkénti árat kell fizetniük a sofőröknek. Hamar kiderült aztán a demonstrálók számának exponenciális megugrásával, hogy általános elégedetlenség kifejeződéséről van szó, melyek az országot sújtó kereskedelmi szankciók miatti megszorítások ellen szólnak, ezen megszorítások legfrissebb látványos megnyilvánulása az üzemanyag radikális drágulása.

(Yahoo News, Deutsche Welle, BBC)