Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogott és egységesen vonult utcára Libanon népe a megszorító csomagok ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Azután sem csökkent a teljes országot megállító tüntetéssorozat ereje Libanonban, hogy a miniszterelnök, Szaad Hariri részletes szociális reformprogrammal próbálta csillapítani a napokban a kedélyeket.

A Hariri-kormány a széleskörű blokádra és felháborodásokra reagálva visszavonta 2020-as költségvetésének megszorító adóit és intézkedéseit, és sokkal több szociális kiadást és a politikusok, miniszterek fizetésének csökkentését irányozta elő, mindezt pedig „reformcsomagnak” nevezve tárta hétfő reggel az ország közvéleménye elé.

Ez azonban minden jel szerint egyáltalán nem volt elég a kedélyek lecsillapításához. Múlt héten ugyanis a számos kulturális-vallási törésvonal mentén megosztott, sőt, több mint 2 millió szíriai menekültet is befogadó kis, közel-keleti államban 15 éve nem látott nagyságú, egységes tüntetéshullám tört ki a megszorító Hariri-csomag ellen.

Több százezren vonultak utcára ma hatodik alkalommal is, miután a megszorító csomag részeként – kicsit a 2014-es magyar „netadó”-tervekhez hasonlóan – a kormány azon terve is kiszivárgott, hogy a WhatsApp telefonos csevegőprogram hanghívásait is megadóztatnák, mivel a kormány múlt heti terve szerint „nem fair”, hogy a hagyományos telefonhívásokkal szemben ez nem kerül semmibe jelenleg.

Ez volt az a szikra amely az évtizedek óta nélkülöző libanoni népet végül felgyújtotta, és nemcsak Bejrút, de a teljes, egyébként különböző politikai erők által megosztott országban utcai blokádokat eredményezett, pár nap után pedig már az irodák, iskolák is bezártak, az ország pedig most egy az egyben leállt.

A demonstrációk Bejrútban több tízezres létszámmal mindennap elindulnak, a mai is a Mártírok terén gyülekezett össze, hogy Haririék és a teljes, szerintük korrupt politikai elit azonnali távozását követelje.

„Most először valódi egységet látok a nép körében”

-nyilatkozta a BBC helyszíni tudósításában az egyik tüntető, a 29 éves Christian Manachi, aki azt is hozzátette, már rég nem a „WhatsApp-adó”, vagy a megszorítások, de az eddig az embereket leláncoló politikai rezsim ellen folynak tovább a tiltakozások:

„Az emberek rájöttek arra, hogy egy mélyszegénységben élő keresztény egyáltalán semmiben sem különbözik egy mélyszegénységben élő szunnita vagy siíta muszlimtól.”

A tiltakozások mindeddig békésen folytak, bár a Hariri-kormány támogató egyes aktivisták a napokban már erőszakkal fenyegetőztek, erre válaszul a libanoni hadsereg közölte, hogy a tüntetők gyülekezési jogának zavartalanságát „minden eszközzel készek biztosítani” az országban, tehát megvédik a tiltakozókat az esetleges provokációktól.

Annak ellenére, hogy már közel egy hete folynak a tömegjelenetek Bejrút utcáin, az emberek lelkesedése nem lankad, sőt, immár a főváros népesebb külvárosaiban is elképesztő tömeg hömpölygött a demonstráción.

Az egyre növekvő társadalmi feszültség és a területükön is növekvő tüntetések nagy nyomás alá helyezik az ország ésa főváros déli részét uraló, siíta és Irán által támogatott Hizbulla katonai szervezet vezetőit. Hasszán Naszrallah, a szervezet vezetője, aki általában nagyon kritikus a vegyes, szunni-keresztény bejrúti vezetéssel, most egyértelműen kiállt Hariri és tervei mellett. Azonban épp ezért komoly kritikával nézett szembe saját tömegbázisa részéről. Mai sajtóhírek szerint ez, talán a Hizbulla libanoni uralmának történetében először, komolyan megkérdőjelezheti saját, siíta támogatóik körében eddig töretlen legitimációjukat is.

(BBC, The961.com, AFP)

Címlapkép: RT.com, Twitter