Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétből hat sebész felmondott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Súlyos nehézségeket okozhat a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sebészeti osztályának ügyeleti ellátásában a tény, hogy a hét sebészből hat benyújtotta felmondását – tudta meg az Index. A portál szerint az ok, hogy az orvosok terhelésükhöz mérten aránytalanul alacsonynak tartják az ügyeleti díjakat.

A kórház vezetése sem cáfolta a hírt. Az Indexnek küldött levelében az intézmény azt írja:

„Sebészeti Osztályunk több orvosa valóban benyújtotta felmondását. Intézményünk vezetése azonban tovább folytatja az egyeztetéseket a Sebészeti Osztály orvosaival, biztosítva egyúttal a feladatuk ellátásához szükséges anyagi- és tárgyi feltételeket, de a munkakörülmények javítása érdekében tett intézkedések sorozatát és a felajánlott ügyeleti díjemelést nem fogadták el.”

Azt is hozzátették: az orvosok felmondása nem gátolja a kórházban a folyamatos és magas színvonalú betegellátást.

Az Index szerint a sebészeti osztályon így veszélybe kerülhetnek az ügyeletek, ugyanis ügyeletvezetői pozícióba csak szakorvosok nevezhetők ki, ám ha hatan a hétből távoznak, úgy nem megszervezhető az ügyelet.

Az ügyeleti munka ráadásul állandó jelenlétet és extrém koncentrációt igényel, különösen az ilyen nagyobb kórházakban, ahol az ügyeletekért ugyanannyit fizetnek, mint a kisebb intézményekben, sőt olykor az is előfordul, hogy kevesebbet.

Nem az első olyan eset, amikor egy fővárosi kórházban veszélybe kerülnek a szakorvosi ügyeletek hasonló okokból. Nyáron például az óbudai Szent Margit Kórházban a szakember-hiány és a nyári szabadságolások miatt kellett máshová irányítaniuk a gasztroenterológiára érkező betegeket.

Címlapkép: MTI / Faludi Imre