Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Második napja túlóráznak Madridban a klímacsúcson, az USA nem akar fizetni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hivatalosan pénteken véget ért, de még ma is túlórában folytatódik a madridi klímacsúcs, miután több kérdésben sem sikerült közös nevezőre jutniuk a résztvevő országoknak. Ugyan a héten 70 fejlődő ország jelentette be, hogy felgyorsítja a klíma tervei végrehajtását és 72 ország, köztük Magyarország is vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik, a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országok nem tettek ilyen ígéreteket. Ausztrália, Kína, India, Brazília és Szaud-Arábia nem csak, hogy nem tett vállalásokat a Párizsi egyezmény megtartásán felül, de tudósok és aktivisták szerint a klímaváltozásért leginkább felelős fejlett országok akadályozzák az előrelépést.

Az idei klímakonferencia elsődleges célja a jövőre megrendezendő, 26. esemény előkészítése lett volna, semmilyen nagyobb áttörést nem vártak az idei eseménytől. Azonban a szervezők így is legalább nagyobb együttműködési hajlamot vártak a résztvevőktől a Párizsi egyezményben foglalt 2 fokos hőmérséklet emelkedés alatt maradásra. A legnagyobb vita a szegényebb és gazdagabb országok között a „veszteség és kár” kérdésben alakult ki.

Eszerint a leggazdagabb, klímaváltozásért leginkább felelős országok, anyagi támogatásban részesítenék a legszegényebb, a hőmérséklet emelkedés által leginkább sújtottakat, kárpótolva őket az időjárás változás miatt elszenvedett árokért, mint például a mezőgazdasági termelés romlása. Erről többek között az USA hallani sem akar.

A Legkevésbé Fejlett Országok közül 47 Szub-Szaharai Afrikában és Ázsiában van, ezek nagyrésze szinte semmilyen mértékben nem bocsát ki szén-dioxidot, mégis ezekben jelenik meg leginkább a klíma változás a legégetőbben. Szárazságok, szélsőséges időjárási jelenségek és erdőtüzek jellemezték ezen államok időjárását az elmúlt években, így jogosnak nevezhető a követelésük az ezekért a jelenségekért felelős gazdag, centrum államokkal szemben.

Eközben egy újabb tanulmány jelent meg a napokban, ami szerint a klímaváltozás napról-napra egyre több embert kényszerít lakóhelye, otthona elhagyására. A klímamenekültek a világ legtöbb országában nem jogosultak a menekült státuszra, az időjárás változást sok helyen nem ismerik el, mint az otthon elhagyásának nyomós indokát, pedig ahol nem tudják megtermelni a túléléshez szükséges ételt, vagy nincs megfelelő ivóvíz, onnan emberek milliói fognak elköltözni.

A klíma konferencia sikertelensége és a valóban jelentőségteljes döntések hiánya miatt elégedetlen tüntetők tegnap egy teherautónyi trágyát szórtak a találkozó helyszíne elé. A konferencián részt vevő tudósok és aktivisták szerint a valós sikerek elérését a legnagyobb CO2 kibocsátó országok akadályozzák, miközben a párizsi egyezmény aláírása óta az üvegházhatású gázok legkörbe kerülése 4%-al emelkedett.

(Democracynow.org)

Kiemelt kép: Twitter