Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1,8 milliárd forintot kap az templom, amelynek plébánosa a „katolikus erkölcs” szerinti szavazásra buzdította a híveit májusban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jelentős támogatást fordít a kormány a Pasaréti téri templom, a Páduai Szent Antal Ferences Templom felújítására, közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel ma délután. A templom arról híres, hogy az ott tartott miséket időről időre kihangosítják, május 26-án, az európai parlamenti választások napján például a plébános arra bíztatta a híveket, hogy erkölcsük szerint szavazzanak és ne támogassanak olyan pártot, amely „népszerűsíti az abortuszt”.

A közleményben Varga Mihály pénzügyminisztert idézik, aki szerint a kabinet egyik legfontosabb feladata a helyi közösségek támogatása, mert „belőlük tevődik össze egy épülő, a céljaiért tenni képes nemzet”. A kormány ezért 1,8 milliárd forinttal járul hozzá a templom felújításához és közösségi tereinek kibővítéséhez.

Az átfogó felújítási terv kidolgozásába bevonták a híveket és a rend tagjait is. A közlemény szerint a templom és a rendház is felújításra kerül, valamint „méltó környezetbe kerül” a ferences rend történetét megörökítő könyvtár. A templomhoz tartozó közösségi házban emellett egy olyan, 180 fő befogadására alkalmas nagytermet alakítanak ki, amely nem csak a környék katolikus közösségét szolgálja ki. A Pasaréti téri templomot Varga Mihály a fővárosi egyik emblematikus épületének tartja, így szerinte a felújítás a hazai épített örökség védelmét és továbbörökítését is szolgálja.

Az Index  még tavasszal megörökítette azt a pillanatot, ahogyan Áder János köztársasági elnök mise után felségével elhagyja a templomot, hogy onnan szavazni menjen az EP-választásokon. Az aznapi misén arra bíztatta Kálmán Peregrin plébános a résztvevőket, hogy katolikus erkölcsük szerint voksoljanak, tehát ne támogassanak olyan pártot, amely:

  • népszerűsíti az abortuszt és az eutanáziát,
  • egyenlő rangra akarja emelni a különböző együttélési formákat, és nem támogatja a család klasszikus intézményének megőrzését, valamint a gyermeknevelés szabadságát;
  • elősegíti a modern rabszolgaság, drogfüggőség kialakulását, és nem biztosítja a vallásszabadságot, valamint a gazdasági fejlődés jogát.