Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: Egy évig semmit sem tudtak a zalai faluban a pszichiátriai otthonban kitört súlyos fertőzésről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 15.20: Reagált a bázakerettyei súlyos fertőzésgyanúra Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára, aki elismerte több vírusfertőzés tényét, ugyanakkor információi szerint ezek egyike sem jelent veszélyt a közösségre:

„Van egy olyan egészségügyi helyzet, egy fertőzés, ami ismert, és amelyet már kezelnek szűrésekkel, az érintettek bevonásával”

-közölte az államtitkár.

Súlyos fertőzés jelent meg másfél évvel ezelőtt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) bázakerettyei intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban, de a múlt hétig erről semmit sem tudtak a zalai falu lakói – írja a Népszava.

Egy december eleji közmeghallgatáson beszélt arról a helyi háziorvos, hogy tavaly nyáron akadt néhány megbetegedés, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét az MRSA nevű fertőzés.

Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus okozza. A kisméretű, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel kezdődő, majd gyorsan a bőr mélyebb rétegeibe terjedő, fájdalmas tályogokkal járó, adott a szövetekbe és szervekre is átterjedő baktérium az egészséges emberben is megtalálható, ám gyengébb immunrendszer esetén problémát okoz. Leggyakrabban a kórházakban, intenzív osztályokon bukkan fel az MRSA, ahol olyan embereket fertőz meg, akiknek a szervezete egyébként is legyengült állapotban van.

Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte, fertőtlenítettek, s megoldódni látszott a probléma. Idén nyáron aztán már tömegesen fordult elő a fertőzés, és erős antibiotikum-kúrával sem sikerült egészen máig legyűrni a kórt, így a doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet kellett elrendelni.

A Népszava úgy tudja, hogy az otthon gondozói közül is többen megfertőződtek, sőt, volt, hogy családtagjaiknál is jelentkezett az MRSA-fertőzés, amelynek veszélyeiről a betegek hozzátartozót nem világosították fel, így azok folyamatosan látogatták az MRSA-s ápoltakat is.

A lap arról is beszámol, hogy a betegség megjelenése óta eltelt időszakban több dolgozó is otthagyta az otthont, az ápolószemélyzet 20-25 százaléka lecserélődött. Többen azért távozhattak, mert nem értettek egyet azzal, hogy az intézmény vezetése megpróbálta eltussolni a fertőzéseket.

A Népszava cikke kiemeli, hogy egy szociális vagy fekvőbeteg-intézményben akár elő is fordulhat ilyesfajta fertőzés, csakhogy a településen élők minderről több mint egy éven át egyáltalán nem értesültek.

A lapnak nyilatkozott Bázakerettye frissen megválasztott polgármestere is, aki szerint az önkormányzat semmilyen hivatalos jelzést nem kapott a megbetegedésekről a múlt heti közmeghallgatásig, sőt, amikor az önkormányzat egyik munkatársa hónapokkal ezelőtt, a faluban terjedő hírek alapján rákérdezett az intézményvezetőnél, azt a választ kapta, hogy belső ügyről van szó, mely nem érinti a helyieket.

A közmeghallgatás után a polgármester felvette a kapcsolatot az SZGYF megyei kirendeltségével, s tájékoztatást kért a történtekről, teendőkről. Ekkor derült ki, hogy az SZGYF zalai főigazgatóságát sem értesítette az otthon vezetése, csak pár hete kaptak értesítést a több mint egy éve fennálló problémáról.

Az intézmény ősz elején távozott vezetője nem nyilatkozott. A Népszava információi szerint az SZGYF vizsgálatot indított az ügyben, de hivatalos választ tőlük sem kaptak.

(Népszava)

A címlapkép illusztráció.

Címlapkép: Látogatási tilalomról szóló tájékoztató a budapesti Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Részlegén 2019. január 15-én. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el az influenzaszerû megbetegedések halmozódása miatt. MTI/Mónus Márton