Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gy. Németh Erzsébet vizsgálatot rendelt el az Újszínház zaklatási ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról korábban is írtunk, a Katona József Színház után az Újszínházban is szexuális zaklatásokkal kapcsolatos vádak fogalmaztak meg, itt Mihályi Győző színművésszel szemben. A hvg.hu információi szerint a Fővárosi Önkormányzattól, mint fenntartótól érkezett levél Dörner Györgyhöz, az Újszínház igazgatójához az állítólagos zaklatási esettel kapcsolatban, amire még 2016-ban kerülhetett sor.

A színház hétfőn egy rendkívüli társulati ülés keretei között tájékoztatta munkatársait, hogy az etikai bizottságuk vizsgálatot indított az ügyben. A Színházi Dolgozók Szakszervezete is vizsgálatot indított, amelynek egyébként Mihályi Győző az elnöke. A SzíDosz Etikai Bizottsága meghallgatta elnöküket, és azt találták, hogy a levélíró állításai nem felelnek meg a valóságnak. Ezzel a tevékenységüket lezártnak tekintik.

Az Újszínház is kiadott egy közleményt, melyben azt írták:

nincs tudomásuk szexuális zaklatási ügyről, a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát pedig vitatják és visszautasítják.

Mihályi tegnap az ATV-nek adott interjút, ahol azt mondta azt mondta, a vele szemben vádakat megfogalmazó levelet nem a sértett, hanem egy bejelentő írta, akinek  szerinte „semmi köze a dologhoz”, továbbá, hogy „nagyon erős politikai, liberális támadást” érez az őt érő vádak mögött. A levél egyetlen mondatát sem ismeri el, azt rágalmazásnak és becsületsértésnek tartja, ami miatt jogi lépéseket is fontolgat.

Miután a SzíDosz Etikai Bizottsága mindössze egy nap alatt lezárta az ügyet, a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Felügyelőbizottsági vizsgálatot kezdeményezett. Ezt kedden facebook-oldalán jelentette be. Mint írja:

„Nem mehetünk és nem megyünk el egy zaklatási ügy mellett sem szótlanul. Közös érdekünk, hogy az igazság mindig napvilágra kerüljön, és megvédjük az áldozatokat!”

A Felügyelőbizottságtól azt kérte, vizsgálják meg, hogy mi történhetett valójában, és hogy az igazgatónak nem hivatalosan lehetett-e információja az ügyről.

Mihályi közben az ATV-nek adott interjúja szerint jogi lépéseket fontolgat az őt ért rágalmazás és becsületsértés miatt.