Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezrek tüntettek a kultúra szabadságáért – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Alig néhány napja derült ki egy salátatörvényből, hogy a kormány beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA), és a színházak felett is nagyobb kontrollt kíván gyakorolni. És bár most úgy tűnik, több ponton visszakozott a hatalom (kikerült a javaslatból a miniszteri vétójog a kőszínházak esetében, illetve a független színházak működési pályázatának tilalma is, az NKA-t pedig nem is említik), teljes örömre nincs okunk, mivel a törvénymódosító javaslatot, ha ilyen szűkebb formában is, de szinte bizonyosan megszavazza majd a kétharmados Fidesz-KDNP.

Ma estére több fővárosi színház (a Katona, az Örkény, a Radnóti és a PanoDráma), illetve a Független Előadó-művészeti Szövetség hirdetett demonstrációt a Madách térre, Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért címmel.

Élő közvetítésünket a tüntetésről itt lehet nézni:

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Holnap vitázik az Országgyűlés a színházak szabadságát korlátozó törvénymódosításról, méghozzá – a Demokratikus Koalíció ma esti közleménye szerint – késő estére csúsztatva.

„A holnapi napirendet a Fidesz direkt telerakta más ügyekkel, sőt új pontként egy NATO-csúcsról való beszámolót is holnapra tett, hogy a színházak szabadságáról szóló vitát minél későbbre, lehetőleg estére vagy éjszakára halassza. Jól ismerjük már ezt, ugyanezt csinálták a rabszolgatörvénnyel is”

– olvasható a párt közleményében.

A  DK képviselői ezt úgy próbálják megakadályozni, hogy a holnapi ülésnapon csak az utolsó napirendi pontként szereplő, színházakat érintő vitánál fognak felszólalni, az előtte lévő más témákban nem, hogy ezzel is előrébb hozzák a kultúra szabadságáról szóló vitát.

„Arra kérünk minden ellenzéki pártot, hogy képviselőik is tegyék ugyanezt, akadályozzuk meg közösen, hogy a Fidesz az éj leple alatt zavarja le a gyalázatos törvénymódosításáról szóló vitát!”

– üzeni a DK az ellenzéki pártok képviselőinek.

A színházak és a nemzeti kultúra védelmére szerveződött mai tüntetésről is élő videóközvetítéssel és szöveges percről percre tudósítással számoltunk be. Holnap, amikor a parlament egy sor felháborodást keltő fideszes törvényjavaslatot fog elfogadni, szintén percről percre tudósítással fogunk jelentkezni. A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, videóinkat ingyen nézhetitek, ám előállításuk pénzbe kerül. Ezért kérünk, amennyivel tehetitek, támogassatok bennünket!

Bajban van a Mérce!

A Mérce kizárólag az olvasók támogatásából működik. A te támogatásoddal tudunk cikkeket írni, élőben közvetíteni a legfontosabb eseményekről és eljuttatni a híreinket az ország minden szegletébe.

Segítségre van szükségünk ahhoz, hogy jövőre is legalább azt kaphassátok tűlünk, mint idén. Katasztrófa nincs, baj viszont van, kedves olvasók.

További támogatási lehetőségekért kattints ide!

Itt a vége, a tüntetők a rendezvény hivatalos befejeztével még egy ideig a téren beszélgettek, aztán lassan mindenki békésen hazaindult. Ahogy az az MTI fotóján is látszik, megtelt a Madách tér, ami néhány ezer embert jelent.

Budapest, 2019. december 9.
A Szabad ország, szabad város, szabad mûvészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráció résztvevõi a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

A Katona József Színház posztolt egy képet a prágai Nemzeti Színházról, amely szokásos kivilágítása helyett ma este zöld fénybe borult, ezzel fejezve ki szolidaritását a magyar színházakkal és művészekkel. A színház azt üzeni: ha egy társadalomban nem fejlődhet a kultúra, az a társadalom fuldoklik, elveszíti a kritikus gondolkodás képességét és hanyatlásnak indul mind  morálisan, mind intellektuálisan. Egy ilyen társadalom pedig könnyű célpont a populisták és a szélsőségesek számára.

Karácsony Gergely mellett több ellenzéki politikus is feltűnt a Madách téren. A helyszínről posztolt például Kunhalmi Ágnes (MSZP), Cseh Katalin és Berg Dániel (Momentum), V. Naszályi Márta (Párbeszéd), Bősz Anett (Liberálisok), Baranyi Krisztina (független) és Szabó Tímea (Párbeszéd) is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Meg fogjuk változtatni azt, ami most van! Együtt, összefogva!

Kunhalmi Ágnes (@kunhalmiagnes) által megosztott bejegyzés,

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A kultúra nemzeti alap

Naszályi Márta (@naszalyimarta) által megosztott bejegyzés,

Karácsony Gergely főpolgármester nagyon örül, hogy ilyen sokan vannak itt, de annak már kevésbé, hogy újra arról kell beszélnie a színpadon, kik veszélyeztetik a szabadságunkat. A kultúra nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé. Ahogy az akadémia sem a politikusoké, hanem a kutatóké, és ahogy az iskola sem a politikusoké, hanem a tanároké és a diákoké – mondja. Karácsony azt ígéri, mindig ki fognak állni a szabadságukban korlátozott emberekért.

„A város szabadságát védjük. Ez a mi jogos önvédelmünk.”

A főpolgármester szerint ami a parlamentben tíz évvel ezelőtt még két hétig vitáztak, azt most két nap alatt átnyomják. Amit elfogadnak, az csak nekik lesz törvény. Nekünk diktátum. Mindannyiunk számára az lesz: a kormánypárti polgármesterek, művészek és színházba járó emberek számára is.

A diktátum mindenki számára diktátum. A kultúra nemzeti ügy, nemzeti alap.

– mondja.

Budapest, 2019. december 9.
Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a Szabad ország, szabad város, szabad mûvészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Ugyanakkor az is világos: a diktátum leginkább Budapestnek szól. Ez a diktátum egy kísérlet arra, hogy megtorolják a budapestiek október 13-ai döntését. Értjük az üzenetet, és mi most itt közösen vissza is fogunk üzenni: megvédjük a színházainkat, a művészeinket, a szabadságunkat! – mondja. A főpolgármester szerint küzdelmes évek jönnek, tudjuk, hogy mi vár ránk, sokszor kell majd itt állni még, és megvédeni az igazságunkat. Szerinte a törvény legabszurdabb részeit már bele se merték írni a parlament elé kerülő változatba, ami félgyőzelem.

„Mi küzdeni fogunk, de arra kérlek titeket, hogy ti is gyertek velünk!”

– üzeni Karácsony.
Színház az életünk – de ebben a darabban nem a polgármester vagy a miniszterelnök, hanem ti, budapestiek vagytok a direktorok! – zárja beszédét.

Madách tér 50 ezren írták alá az elmúlt napokban a törvénytervezet ellen tiltakozó művészek petícióját – mondta el Boross Martin – STEREO AKT vezetője, a a törvénytervezet elleni tiltakozó kampány egyik szervezője. A kormány Boross szerint a meghátrálás jeleit mutatja, de gyávák ahhoz, hogy szemtől szemben leüljenek a törvény érintettjeivel.

Boross szerint fontos, hogy a jövőben, ha esetleg egy „még rémisztőbb törvényjavaslatra ébredünk” még szorosabb legyen az összefogás. Hozzátette a #akultúranemzetialap fotókampány megmutatta, hogy együtt lehetséges az ellenállás a kormányzati akaratnak.

Rövid beszéde végén arra kérte a tüntető tömeget, nézzenek a Madách téri Örkény Színház egyik erkélyén álló Znamenák István sznész-rendező felé, méghozzá a fotókampány mintájára kinyújtott karral, nyitott tenyérrel pózoljanak egy közös fotóhoz.

Boross azzal zárta mondandóját: „A kultúra nem a kormányé, hanem a miénk, embereké!”

Madách tér „B*zdmeg, pedig olyan jó beszédet írtam” – kommentálta az eredeti törvénytervezet hétfői visszavonását Pintér Béla, aki elmondása szerint nagyon rákészült a mai tüntetésre.

Végül úgy döntött, hogy ugyanazt a szöveget olvassa fel, amivel eredetileg készült, de az abban lévő felkiáltó és kijelentő mondatokat kérdő mondatokra cserélte.

Így aztán olyan szarkasztikus szösszenetekkel örvendeztette meg a jelenlévőket – nagy sikert aratva -, mint például:

„Mégsem szünteti meg a kormány színházak éves támogatását, a Fidesz mégsem döfi a tőrt a szívünkbe?”

„A kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már ti sem? Mégsem döntöttetek úgy, hogy elpusztítotok minden szabad társulatot, mint ahogy tettétek annak idején a Krétakörrel? Mégsem mészároltok le minket?”

Majd rátette a poént, amely után végképp kitört nevetés a közönség soraiban:

„Mégse nézitek helyettünk Balázs Péter szolnoki rendezéseit, vagy a Wales -Magyarország EB-selejtezőt?”

 

Mácsai Pál Örkény István Az élet értelme című egyperces novellájára emlékeztet, ami arról szól, cselekedni kell, meg kell őrizni a józan gondolkodásunkat, nem szabad idomulni, meg kell maradni annak, akik vagyunk. Meg kell őrizni nyugalmunkat és humorunkat.

Budapest, 2019. december 9.
Mácsai Pál színész, rendezõ, az Örkény István Színház igazgatója beszédet mond a Szabad ország, szabad város, szabad mûvészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Az Örkény Színház igazgatója fel is olvasta a szóban forgó művet:

„Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.

Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.

Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.

Hát akkor mi?

Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.”

Madách tér Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója azt emelte ki, hogy a ’90 után születettek rácsodálkoznak a mostani világra, mert „nem éltek az előzőben”. Szerinte „most olyasvalami készülődik törvényi szinten”, ami ellen minden tiszta lelkiismerettel bíró embernek fel kell szólalnia.

Jordán Bulgakov Mester és Margaritájának kulcsmondatát is idézte, miszerint: „A gyávaság a legeslegnagyobb bűn”.

A színigazgató elmondta, ma a tüntetés több résztvevőjével együtt levelet kapott  Fekete Péter államtitkártól, amely szerint a salátatörvénnyel kapcsolatban „semmi sem igaz a sajtóban híreszteltekből”.

Megköszönte a Magyar Művészeti Akadémia „jobboldalhoz köthető” vezetőinek is, hogy nem értettek egyet a tervezettel, szerinte ez is azt mutatja, hogy „felül lehet emelkedni” ügyek mentén a politikai nézeteken.

Hiszek a hazámban, hiszem, hogy a hazám jót akar nekem. Hiszem, hogy a hazám értékel engem. Szeretném, ha a hazám büszke lenne rám. Én úgy hiszek a hazámban, mint a gyermek szüleiben – csak anyu és apu mostanában kicsit sokat veszekednek

– mondja Farkas Franciska színművész, drámapedagógus.

Farkas arról beszél, hinni akarja, hogy elmondhatja a véleményét anélkül, hogy bármelyik párt érdekeit szolgálná. A mindenkori magyar kormánynak, ahogy a mindenkori ellenzéknek is, támogatnia kell azt, aki a hazáját szolgálja – ez minden pártérdek felett áll.

„Hiszem, hogy amit teszek, ahhoz nem kell bátorság, mert itthon vagyok. (…) A demokrácia első szabálya: viselkedj úgy mint egy demokráciában! Mert félelemből még nem épült fel semmi”

– mondja.

Madách tér Sodró Eliza, a Radnóti Miklós Színház színésze a 30 év alatti színművészek nyílt levelét olvasta fel. Az Országgyűléshez címzett levél elején deklarálják a fiatal művészek:ők szabadságban nőtt fel, és szabadságban döntötték el, hogy színészek lesznek. „Ez a generáció nem volt kapható a gyűlölködésre, és azért fogott most össze, mert a törvénymódosítás miatt nem látják biztosítottnak a jövőjüket” -szól a levél.

3 pontban fogalmazták meg aggályaikat 30 év alatti színészek:

  1. A törvénytervezet megalkotása előtt nem történt érdemi érdekegyeztetés
  2. Tiltakoznak a független társulatok éves öltségvetési támogatása ellen, mert az a megszűnésükhöz vezethet
  3. Úgy érzik, az önkormányzati fenntartású kőszínházak esetében az igazgatók kinevezésének kormányzati vétójoga súlyosan veszélyezteti az autonóm működést

Barna Beáta a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője arról beszélt: elfogy a levegő, el fogjuk veszíteni a sokféleség kultúráját, a következő pedig a szabadság elvesztése lesz. Egy parlamenti gombnyomással könnyű lerombolni a szabadságot, amit nagyon nehéz lesz visszaépíteni. Ha ez megtörténik, hogyan fogunk a csillogó szemű fiatal színházcsinálók szemébe nézni?

„Mit mondunk nekik? Hogy majd egyszer ti újrakezdhetitek?” – kérdezi.

Miközben itthon a parlament viharos gyorsasággal készül megszavazni a kulturális életet átalakító kormányzati előterjesztést, a magyar kormány és a mögötte álló Fidesz egyre fontosabb szereplője lesz az erdélyi magyar kulturális életnek is – írja a Magyar Hang.

A lapnak több ottani intézmény vezetője is úgy fogalmazott, hogy ők nem is pályáztak volna, de felhívták őket Budapestről, azt is előre megmondva, mennyit fognak nekik adni. Mások azt mondták, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök döntött a támogatások mértékéről, ami azért furcsa, mert magyar közpénzről van szó, és a támogatás a Bethlen Gábor Alapon keresztül ment ki Erdélybe.

A Magyar Hang úgy tudja, az erdélyi színházak épp ezekben a napokban kapták vagy kapják meg az értesítést a támogatásról. A Kolozsvári Állami Magyar Színház 140 millió forintot, a csíkszeredai, váradi és szatmári társulatok 130-130 millió forintot, a sepsiszentgyörgyiek viszont 180 milliót kapnak. Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós színházainak csak 70-70 millió forint jut – különös véletlen, hogy ennek a két városnak is magyar ugyan a polgármestere, de nem RDMSZ-es, mint Csíkszeredának, Sepsiszentgyörgynek vagy Szatmárnémetinek. A temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színháznak is jut pénz, 80 millió forint.

Ráadásul az is kiderült, hogy nem ez volt az első „osztogatós” kör, két éve, 2017 végén volt egy ilyen eset, hasonló összegekkel, amikor hirtelen szóltak Budapestről az intézményvezetőknek, hogy pályázzanak.

via Magyar Hang

Szakad az eső, ami az előrejelzés szerint így is marad a következő órákban, ennek ellenére megtelt a Madách tér. Hamarosan kezdődnek a beszédek.

A Társaság a Szabadságjogokért immár hagyományosan jogi forródrótján várja 18 és 24 óra között a tüntetéssel kapcsolatos bejelentéseket.

Mint írják:

„Telefonálj,

  • ha tüntetéssel kapcsolatos azonnali jogi tanácsra van szükséged,
  • a kényszereszközök alkalmazásának áldozatává váltál,
  • ha a tiltakozásokkal kapcsolatban büntető vagy szabálysértési eljárás indult ellened!”

A TASZ forródrótjának száma: 06-30-722-3356.

Veres Pál, Miskolc polgármestere, és varga Andrea alpolgármester közleményben állt ki ma a színházi élet szabadsága mellett.

Mint írták:

„A Miskolci Nemzeti Színház nem csak nevében a városé. Az ország első kőszínháza a miskolciaké, Miskolcé. Ezt bizonyítja az is, hogy kevés olyan vidéki teátrum van, amelynek annyira lelkes közönsége lenne, mint amivel itt, Miskolcon találkoznak a művészek, színészek. Éppen ezért, nem hagyjuk, nem hagyhatjuk, hogy a Miskolci Nemzeti Színház sorsáról ne helyben döntsünk. „

Városvezetőként jelezték azt is, úgy érzik, kötelességük tiltakozni a kultúrpolitika központosítása ellen, és az ellen, hogy a városoktól, így Miskolctól is elvegyék a jogot, hogy saját maga döntsön arról, ki vezesse a színházát. Ahogy ugyanis felhívták rá a figyelmet: a kormánypártok által beadott törvényjavaslat ugyanis egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítené el a színházak önálló, szabad működését.

„Városvezetőként valljuk, a kultúra az egyik legfontosabb terület egy társadalom életében. Még fontosabb, hogy ez a terület szabadon, pártpolitikától függetlenül működhessen. A kultúra a szórakoztatáson túl tükröt is mutat a társadalomnak, kritikus hangként „szólal” meg. Ez így helyes, így kell működnie, ezért sem szabad elhallgattatni, nem szabad ellenőrzés alá vonni, nem szabad az autonómiáját felszámolni.

Ebben hiszünk, és ezért is támogatjuk a mára több tízezresre nőtt tiltakozást, amely a kormány azon tervei ellen emeli fel a hangját, amely a színházak, a kultúra központosítására tesz kísérletet” – fogalmazott Veres Pál és Varga Andrea.

A Vörösmarty Színház előtt 19 órakor!

Felszólal:

  • Kuna Károly, a Vörösmarty Színház színésze,
  • és Ráczné Földi Judit, a Humán bizottság alelnöke

Zubek Adrienn: „Én korábban is azt gondoltam, hogy nem indokolt a kormány felől ez az irgalmatlan félelem és utálkozás. Sajnos a színház nem bír akkora társadalmi hatással, mint ahogy azt ők gondolják, a független színház meg még annyira sem, viszonylag kis tömeget érünk el. De mivel ez korábban is így volt, úgy vélem, arról van szó, hogy ezt ők kirakatügyként kezelik. Az eredetileg tervezett törvénynek az indoklásából is üvölt, hogy ők propagandát akarnak.”

Zubek Adriennel, a Stúdió K színház egykori ügyvezetőjével és a Független Előadó-művészeti Szövetség társelnökével készült mai interjúnkban arra kerestük a választ, hogy mi lehet a kormány célja a rohamtempóban átvinni készült törvénymódosítással.

Az interjú ide kattintva olvasható, nagyon ajánljuk.

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) december 6-án indított kampányt az új salátatörvény-tervezet ellen, amellyel a kormány megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot azért, hogy még jobban ellenőrizhesse a kultúrát.

A FESZ az országgyűlési képviselőket szólította meg online kiáltványában:

„Követeljük, hogy – amennyiben az (mármint a törvény – a szerk.) benyújtásra kerül – az országgyűlési képviselők mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!”

A petíciót az elmúlt 4 napban közel 50 ezren írták alá.

Nincs tüntetés felszólalók nélkül, ma este a következők lépnek majd színpadra:

  • Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója
  • Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze
  • Sodró Eliza, a Radnóti Miklós Színház színésze
  • Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője
  • Farkas Franciska, színész, drámapedagógus
  • Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója
  • Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója
  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

A szervezők külön hangsúlyozták: a tervezett törvénymódosításról, amely alapjaiban változtatná meg a színházak működését, a kormány sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett. Mint felhívásukban írták:

„A magyar kultúra sokszínűségét eddig a művészet szabadsága biztosította. A politika nem szólhat bele a színházi életbe! A színházigazgató kinevezési joga nem lehet hatalmi játszmák eszköze.

Ne hagyjuk, hogy elvegyék a színházainkat! Ne engedjük, hogy a színházi szakma szabadságát kiszolgáltassák a politikai kinevezetteknek!”

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}